Acasă » Electricitate » Au început lucrările la interconectorul electric dintre Franța și Italia

Au început lucrările la interconectorul electric dintre Franța și Italia

27 august 2015
Electricitate
energynomics

Operatorul francez de rețele de energie electrică RTE a început să lucreze la un nou interconector de 190 km care traversează Alpii în Italia, într-un efort de a fluidiza traficul pe liniile existente către cel mai mare importator de energie electrică francez.

Linia de curent de 320 de kV va costa aproximativ 1 miliard de euro, la care vor contribui în mod egal RTE și omologul său italian Terna și va fi cea mai lungă linie subterană de înaltă tensiune atunci când va fi pusă în funcțiune în 2019, conform Euractiv.com.

Cu o capacitate de 1.200 MW – echivalentă cu a unui reactor nuclear – linia va mări capacitatea deja saturată de 2.700 MW dintre cele două țări, conform RTE, companie deținută de utilitatea franceză controlată de stat EDF.

Anul trecut Italia a importat mai mult de 19 terawatti-oră (TWh) de electricitate din Franța, aproape o treime din cele 65,1 TWh reprezentînd exporturile nete de energie franceze.

În mod similar liniei Spania-Franța peste Pirinei, noul interconector Franța-Italia trece complet prin subteran, pentru a limita impactul vizual asupra peisajului montan și ține cont de preocupările publice față de adăugarea de noi stâlpi de electricitate.

Stimularea construcției unor interconexiuni electrice între statele membre ale Uniunii Europene este una dintre principalele priorități ale UE de îmbunătățire a securității aprovizionării, pentru a minimiza impactul de natură intermitentă al energiei solare și eoliane și a reduce prețurile la energia electrică.

UE a stabilit ca obiectiv pentru statele membre să aibă o capacitate de interconectare de cel puțin 10% din capacitatea de generare a energiei electrice.

Blocul vrea să crească capacitatea de interconectare între țări pînă la 15% pînă în 2030. Multe țări, inclusiv Marea Britanie, Spania și Italia, se află încă sub acest obiectiv, cu o capacitate de interconectare în jurul sau sub 5%.

RTE și Terna sunt doi din cei mai mari operatori de rețele electrice de transport din Europa, cu rețele de 105,000 km și, respectiv, 64,000 km.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *