Acasă » Electricitate » Liviu Tănase (PSC): Sustenabilitatea scumpește lucrările de construcții

Liviu Tănase (PSC): Sustenabilitatea scumpește lucrările de construcții

2 aprilie 2024
Electricitate
energynomics

Dezideratele de sustenabilitate și durabilitate asociate proiectelor de eficiență energetică presupun costuri mai mari iar pentru atingerea lor ar trebui să dispară criteriul prețului celui mai mic din contractele publice, a declarat Liviu Tănase, președintele filialei Dobrogea a Patronatului Societăților din Construcții.

„Eficiența energetică nu este cea mai ieftină soluție ci este o soluție pe termen lung. Este o provocare pentru că trebuie să schimbăm perspectiva de contractare și de evaluare a obiectivelor. Nu prețul cel mai mic este criteriul esențial”, a spus Tănase, cu ocazia conferinței “Digitalizare și eficiență energetică – Constanța 2024″.

Astfel, sustenabilitatea și durabilitatea trebuie privite și din perspectivă economică, deoarece obiectivele de eficiență energetică obligă firmele de construcții să ofere o calitate sporită în proiectarea și execuția lucrărilor de construcție.

Pentru un constructor, eficiența energetică este o provocare întrucât implică sisteme tehnologice mai avansate, dar pentru beneficiarul public al unui proiect de construcții, eficiența energetică se traduce prin sustenabilitate și durabilitate, iar acești doi termeni pun firmele de construcție în situația de a crește considerabil valoarea unei investiții.

„Când vorbim despre prețul cel mai mic, practic discutăm de superficialitate”, a continuat el.

Din acest motiv, firmele de construcții și beneficiarii publici ar trebui să agreeze noi bugete care să pună în valoare soluțiile de eficiență energetică utilizate în procesul de construcție.

Conferința “Digitalizare și eficiență energetică – Constanța 2024″ a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ADC, Elektra Renewable Support, FPPG, WALDEVAR Energy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *