Acasă » Petrol și Gaze » Asociația Energia Inteligentă: Prețul gazelor naturale ar putea atinge nivelul din 2008

Asociația Energia Inteligentă: Prețul gazelor naturale ar putea atinge nivelul din 2008

8 aprilie 2020
Consumatori
Energynomics

Bogdan Tudorache

În 2008, ANRM a emis Ordinul nr. 21/2008 privind aprobarea prețului de referință a gazelor naturale extrase în România. Acest preț de referință a fost fixat de ANRM la nivelul de 495 lei/mii mc, adică 45,71 lei/MWh, cât era la acea dată prețul de vânzare al gazelor naturale din producția internă recomandat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali, conform unei analize a Asociației Energia Inteligentă.

Prețul a fost practicat pe piața românească până în anul 2012, când s-a aprobat prin HG 22/2013 aplicarea Calendarului de eliminare treptată a preţurilor la gazele naturale.

”Evoluția prețului gazelor naturale în anul 2020 a prezentat un trend descrescător, acesta accentuându-se în ultima perioadă datorită crizei generate de pandemia COVID 19. Astfel, pe fondul prelungirii Stării de Urgență pe teritoriul României și a diferitelor scenarii de reluare a activității economice normale în țara noastră, la sfârșitul lunii mai sau chiar începutul lunii iunie, apreciem cu o probabilitate de 80%, că prețul gazelor naturale tranzacționate pe bursă urmează să atingă în vară nivelul de preț în monedă națională cu care se vindeau gazele din producția internă în anul 2008.

”Atingerea valorii prețului gazelor din producția internă de dinainte de începerea procesului de liberalizare a pieței de gaze se bazează pe evoluțiile din România, nefiind datorată unei legi, instituții sau a unei politici”.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *