Acasă » Regenerabile » Biomasă » ArcelorMittal: Scutirea plății CV este bună; tot există un decalaj față de UE

ArcelorMittal: Scutirea plății CV este bună; tot există un decalaj față de UE

28 noiembrie 2014
Biomasă
energynomics

ArcelorMittal Galați estimează o creștere a producției în 2015 la peste două milioane de tone, datorită investițiilor efectuate, precum și măsurilor adoptate recent de autorități privind refacerea competitivității mediului de afaceri din România, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, Bruno Ribo, director general ArcelorMittal Galați.

Acesta a vorbit și despre costurile totale ale combinatului, care au fost puternic afectate de taxa de cogenerare, de costurile cu certificatele verzi (CV), dar a subliniat că autoritățile “au oprit creșterea prețurilor electricității”, ceea ce a permis combinatului gălățean să se reîntoarcă pe anumite piețe.

”Situația noastră dificilă, care a condus la pierderi înregistrate în ultimii cinci ani consecutivi, a început odată cu criza internațională și a fost adâncită prin înăsprirea condițiilor economice la nivel local, în special în domenii precum electricitate și gaze naturale. După 2008, producția combinatului a fost adaptată la noua paradigmă economică: un nivel scăzut al consumului și mai mulți concurenți din țări care au o politică energetică mai favorabilă”.

Începând cu anul 2002, Grupul a investit în unitatea sa de la Galați mai mult de 800 milioane de euro, din care 200 de milioane de euro au fost alocați începând cu anul 2009.

”Rezultatele sunt vizibile, cu o scădere a costurilor cu 15%, o reducere a consumului de energie cu 15% și indicatori tehnici și de calitate care nu au mai fost înregistrați vreodată în istoria combinatului. Totuși, costurile ridicate cu energia ne afectează, în continuare, activitatea, deoarece acestea reprezintă o parte importantă a costurilor noastre totale”, a spus Ribo.

Costurile totale au fost puternic afectate de taxa de cogenerare, de costurile cu CV, precum și de cele cu transportul, distribuția etc. În acest context, în prima parte a anului, facturile la energie au crescut pentru același nivel al consumului.

”Pentru a pune aceste aspecte într-o perspectivă globală, după cum am menționat și cu alte ocazii, companiile asemenea nouă au un cost mediu cu energia de 80 dolari/MWh în România, în timp ce concurenții noștri plătesc aproximativ 50 dolari/MWh în Germania, 60 dolari/MWh în Franța sau mai puțin de 40 dolari/MWh în SUA.”

Ribo spune că măsura prin care marii consumatori de energie din România sunt scutiți de o parte din CV este un pas înainte, dar continuă să rămână un decalaj față de celelalte țări europene, deoarece ceilalți au decis să acorde nivelul maxim al scutirii permise de liniile directoare privind ajutorul de stat, publicate de Uniunea Europeană. Decalajul pentru anul 2014 este 1,5 euro/MWh.

”Mai mult, nu este suficientă doar această măsură. Companiile care au volumul și profilul nostru de consum trebuie, de asemenea, să aibă posibilitatea să cumpere de pe piața angro de energie la cotații forward și pentru ziua următoare și să poată negocia contracte bilaterale cu producătorii de energie, așa cum se întâmplă în alte țări europene”, a mai spus directorul ArcelorMittal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *