Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » ArcelorMittal: Cele mai mari amenințări rămân costul energiei și al gazului

ArcelorMittal: Cele mai mari amenințări rămân costul energiei și al gazului

11 februarie 2014
Consumatori
energynomics

Bruno Ribo, CEO al ArcelorMittal Galaţi, a spus într-un interviu acordat economica.net că pentru 2014, cele mai mari amenințări pentru sustenabilitatea și competitivitatea operațiunilor combinatului sunt costul cu electricitatea și cu gazul suportat în producție.

Pierderile combinatului gălățean și ale diviziei europene din care face parte combinatul sunt în principal rezultatul taxelor mari impuse în prețul energiei, a spus managerul. Potrivit datelor expuse de strategul companiei, combinatul din Galați a terminat anul 2013, al cincilea, cu pierderi de 115 milioane de lei iar divizia europeană a tras linie la 366 milioane de euro pierderi.

Bruno Ribo a declarat că pierderile au fost totuși înjumătățite față de cele de anul trecut ca urmare a investițiilor și reorientărilor către activități de bază. Vorbind despre evoluția prețurilor la energie, managerului combinatului a declarat:

“De doi ani ne confruntăm cu o creştere explozivă a eco-taxelor, adăugate peste prețul electricității. Acest fapt a creat o distorsiune enormă în piața de energie, care a afectat direct competitivitatea industriei noastre în regiunea Mării Negre. De asemenea, suntem extrem de îngrijorați privind deciziile de liberalizare a prețului gazului, printr-un calendar nerealist: o creştere de 146% pentru prețul gazului din producția internă, în perioada 1 ianuarie 2013 – 31 octombrie 2014.”

Deciziile luate de Guvern, spune CEO-ul, nu au ajuns până în mijlocul problemei. Din punctul de vedere al producătorului de oțel, industria are nevoie de “un model competitiv de energie regenerabilă folosind toate instrumente legale care să atenueze efectele impactului negativ”, amintind că industria non-europeană are un avantaj în fața celei din Europa privitor la costurile energetice.

Conducătorul ArcelorMittal Galați a evidențiat și o scădere a comenzilor din regiunea Mării Negrea și Balcani în favoarea competitorilor din CSI și din afara continentului european.

„Avantajele competitorilor noştri sunt legate de faptul că energia şi cerințele de mediu sunt obligatorii pentru noi, dar nu şi pentru ei. Comparativ cu noi, aceştia plătesc mai puțin de jumătate pentru energie, incluzând gazul şi, de aceea, au o structură mai bună a costurilor.”, a precizat Bruno Ribo în interviul pentru economica.net.

Eficiența procesului de producție, îmbunătățirea operațiunilor şi a consumului de energie par a fi singurele soluții. În combinat, potrivit declarațiilor liderului său, au fost investiți în ultimii patru ani peste 200 milioane de euro pentru modernizări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *