Acasă » Uncategorized @ro » ARBIO: Proiectele bio pot aduce 500 de milioane de euro în România

ARBIO: Proiectele bio pot aduce 500 de milioane de euro în România

13 martie 2015
Uncategorized @ro
energynomics

Asociaţia Română a Biomasei şi Biogazului (ARBIO) a anunţat, recent, că Ministerul Energiei va crea un grup de lucru privind o lege dedicată sectorului energiei bio, în cadrul căruia va participa la discuţii alături de patru ministere şi ANRE (reglementatorul pieţei de energie).

Ilias Papageorgiadis, preşedintele ARBIO, a declarat pentru cotidianul Bursa că asociaţia a propus autorităţilor sprijinirea unui program de realizare a 950 MW electrici şi 4.000 MW termici care să utilizeze biomasa şi biogazul până în 2020. Astfel, România va putea atrage investiţii în domeniu de circa 500 de milioane de euro, care ar putea crea 20.000 de locuri de muncă directe şi alte 40.000 indirecte, vor aduce energie termică ieftină, dar şi un spor de competitivitate pentru industrie de circa 10%.

„Ţara noastră produce 200 de milioane de tone de deşeuri pe an. Fabricile, procesatorii, fermierii şi proprietarii de păduri vor fi obligaţi să plătească, pentru fiecare tonă de deşeuri nevalorificată, 80 de lei din 2017 şi 120 lei din 2018. Supermarket-urile caută o soluţie pentru cele 4 milioane de tone de deşeuri pe care trebuie să gestioneze anual”, spune Papageorgiadis.

Biomasa şi biogazul sunt tratate într-o legislaţie comună cu celelalte tehnologii de producere a energiei regenerabile, dar au fost valorificate mai prost, deşi reprezintă surse sigure şi eficiente de energie curată, a comentat el.

„ARBIO propune ca soluţie la problemele sus-menţionate o dezvoltare masivă a proiectelor de generare pe biomasă şi biogaz, aşa cum s-a întâmplat în Europa. Din energia regenerabilă totală produsă în Europa, biomasa şi biogazul au o cotă de 67%, în timp ce în România acestea au cota de 0,62%.

Asociaţia doreşte o lege care va avea ca priorităţi asigurarea unui venit stabil, bancabil şi previzibil, un randament de 11,7% pentru investitori, cum prevăd şi directivele europene, prioritizarea construcţiei proiectelor de generare a energiei termice, prin cogenerare de înaltă eficienţă, dar şi corelarea nevoilor locale cu aceste proiecte”, a mai spus Papageorgiadis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *