Acasă » Interes general » APIA estimează o cotă de piață de 29% pentru autoturisme verzi în România, în 2024

APIA estimează o cotă de piață de 29% pentru autoturisme verzi în România, în 2024

20 februarie 2024
Interes general
energynomics

Autoturismele ecologice vor ajunge la o cotă a vânzărilor de 29% până la sfârşitul anului 2024, timp în care piața totală a autovehiculelor noi va continua să crească, dar cu un ritm mai lent, de doar 5,3% față de cel înregistrat în 2023, arată estimările Asociației Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).

„În anul 2024, piața auto românească va continua să evolueze, anticipând o creştere moderată de 5,3%, reflectând o adaptare la noile dinamici economice, sociale şi politice. Chiar şi la 150.000 de autoturisme noi ce vor fi vândute în acest an, piața românească rămâne sub nivelul anilor 2018 şi 2019, demonstrând impactul de lungă durată al pandemiei de coronavirus. În ciuda provocărilor, autoturismele electrificate vor rămâne în centrul atenției, cu o creştere estimativă de 24,4%, în timp ce vânzările autoturismelor pur electrice – chiar dacă într-un ritm mai lent- vor continua să crească, ajungând la o cotă de piață estimată la 12,7%. Asociația Producătorilor şi Importatorilor de Autovehicule (APIA) continuă să fie un pilon de referință în furnizarea de analize precise şi perspective vizionare asupra industriei auto din România”, susține Dan Vardie, preşedintele APIA, citat de Agerpres.

Pe segmentul vehiculelor comerciale uşoare plus minibuse se va consemna, în acest an, o curbă mai lentă de creştere, respectiv de 7,2%, comparativ cu datele din 2023, iar pentru vehiculele grele şi autobuze se prognozează un salt de 5,1%.

Astfel, autoturismele „electrificate”, respectiv cele electrice (100% electrice şi hibride plug-in), precum şi cele hibride clasice (care dispun şi de propulsie electrică fără încărcare din sursă externă), vor ajunge în 2024 la o cotă de piață de 29%. Astfel, din această analiză se estimează că, în cursul anului, se vor înmatricula în România de aproape trei ori mai multe autoturisme „verzi” față de cele cu motorizare diesel.

În marja acestui segment, autoturismele complet electrice vor deține o cotă de piață de 12,7%, echivalentul unui salt 24,7% a numărului de înmatriculări, față de anul precedent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *