Acasă » Regenerabile » APCE se teme de noua ”taxă pe soare”, Ministerul Energiei susține că nu va fi impusă

APCE se teme de noua ”taxă pe soare”, Ministerul Energiei susține că nu va fi impusă

20 februarie 2024
Regenerabile
energynomics

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a pregătit infrastructura pentru taxarea autoconsumului pe banii prosumatorilor, în ciuda asigurărilor din partea Guvernului că nu va introduce aşa numita „taxă pe soare”, susțin reprezentanții Asociației Prosumatorilor şi a Comunităților de Energie din Romania (APCE).

„În ciuda asigurărilor din partea Guvernului, că nu va introduce aşa numita „taxă pe soare”, ANRE a pregătit infrastructura pentru taxarea autoconsumului pe banii prosumatorilor. Ca să poți obține certificatul de racordare ca prosumator este nevoie să adaugi suplimentar un tablou sigilabil cu siguranțe. În acest tablou sigilabil, urmează să fie instalat un contor pentru măsurarea autoconsumului. În unele cazuri acest contor a fost deja instalat”, se menționează în comunicatul transmis de asociație.

Potrivit sursei citate, prosumatorii plătesc în plus pentru aceste echipamente fără să aibă beneficii sau să fie informați de rolul acestui contor pe autoconsum.

„De ce se instalează contoare suplimentare pentru măsurarea autoconsumului dacă Guvernul şi ANRE nu intenționează să aplice „taxa pe soare”? Aceasta este o acțiune cu premeditare în care sunt implicate mai multe instituții ale statului. Guvernul a creat cadrul legal iar ANRE a început să pregătească infrastructura. În toată această perioadă au negat cu vehemență intenția de a introduce o astfel de taxă. Instalarea acestor echipamente suplimentare este o dovadă a intenției Guvernului şi ANRE de a introduce această taxă absurdă”, se menționează în comunicat.

Asociația Prosumatorilor şi a Comunităților de Energie a solicitat membrilor săi să trimită fotografii cu astfel de instalații. Din sutele de imagini primite am identificat doua situații: în unele cazuri a fost instalat un „bloc de măsură sigilabil”; în alte cazuri au fost instalate inclusiv contoarele inteligente care sunt deja funcționale.

Infrastructura pentru taxarea autoconsumului se construieşte în perioada în care Guvernul şi Ministerul Energiei neagă intenția de a introduce „taxa pe soare”.

Asociația menționează că, în declarațiile oficiale, reprezentanții Guvernului şi ANRE au încercat să acrediteze ideea că taxa pe soare poate fi aplicată doar începând cu 2026, dacă puterea instalată a prosumatorilor din România va atinge 8% din puterea totală instalată în România.

„Aceasta afirmație este falsă, deoarece OUG prevede că cei care au beneficiat de finanțare (Casa Verde, Electric UP, etc) şi cei care au peste 30 kW pot fi taxați în orice moment printr-un ordin ANRE. Încercarea de a promova ideea că este normal să taxezi autoconsumul din 2026 dacă puterea atinge 8% este o acțiune agresivă şi nejustificată față de prosumatori. Nu este normal să taxăm autoconsumul astăzi sau în 2026 indiferent de puterea instalată. O altă temă falsă promovată de autorități a fost aceea că introducerea „taxei pe soare” este o obligație a României de a transpune o directivă europeană. Menționăm că APCE a solicitat un răspuns oficial din partea Comisiei Europene legat de această obligativitate. Răspunsul a fost clar şi fără echivoc: România nu este obligată să transpună în legislația națională articolul care face referire la taxa pe soare. Solicităm Guvernului României eliminarea din OUG163 /2022 Art. 21 (pct 3) care permite ANRE să taxeze autoconsumul prosumatorilor”, se mai spune în comunicat.

Ministerul Energiei spune că taxa nu există

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat vineri că în România nu există taxă pe soare şi nu s-a pus problema introducerii unei astfel de taxe.

El a precizat că discută acest aspect cu doamna Ditte Juul Jorgensen, directorul general al Direcției Generale Energie (DG Ener) din cadrul Comisiei Europene, care s-a aflat într-o vizită în România.

„Da, am văzut acest subiect şi sunt surprins. Nu există taxă pe soare în România. Nu s-a pus problema introducerii unei taxe pe soare. Îmi pare rău că se acreditează această idee, pentru că eu nu o susțin şi nu o să o susțin niciodată. (…) Sigur, s-a transpus o directivă europeană, cred că e Directiva 944 Red II şi s-a luat exact textul din directivă care spune că statele membre pot aplica, dar atenție, din 2026, dacă procentul de putere instalată la prosumatori depăşeşte, cred, 8% din total putere instalată în sistem energetic. Suntem încă bine, departe de cifra de 8% şi nu suntem în 2026. Acum, prosumatorii au spus bun, puteți elimina acel articol din textul legii: „poate aplica o taxă”? Şi ne-am adresat Comisiei Europene (…) de fapt e în vizită doamna director general Ditte Juul Jorgensen de la DG Ener şi i-am pus această întrebare şi dânsa va verifica dacă nu cumva eliminând acest articol generăm un infringement. Dacă o să avem în scris poziția Comisiei că nu există riscul de infringement, eu n-am o problemă să susțin ideea eliminării acestuia”, a explicat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Întrebat dacă preşedintele ANRE ar avea libertatea să introducă o asemenea taxă printr-un ordin, ministrul Energiei a afirmat că „este exclus”, pentru că se poate aplica doar din 2026 şi aceasta în condițiile în care puterea instalată la prosumatori ar ajunge la 8% din total sistem energetic.

Un comentariu la „APCE se teme de noua ”taxă pe soare”, Ministerul Energiei susține că nu va fi impusă”

  1. ANRE are ” libertatea” de a introduce o taxa pe soare de mâine celor care au primit ajutori de stat gen Casa Verde sau RepowerEU etc si celor care s-au ambiționat si au montate sisteme de 30 Kw. conform OUG 163 art. 21 Alin.3. Dl. Ministru Burduja ori nu cunoaște legea ori se face ca nu o cunoaște spre a nu inflama prosumatorii. Da- din 2026 ne pot taxa pe toți in urma unui așa zis studiu făcut de ANRE.
    Acesta este in spiritul Ordonanței de Urgenta 163 / 2022 pe care, guvernanții voiau sa o treacă prin Parlament si sa o adopte ca lege… înainte de Craciun in 2023. Au avut ghinion, n-au avut acceptul unei comisii atunci. Acum după ce APCE a sesizat opinia publica, nici nu se mai stie de inițiativa… dar, nu se aplica…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *