Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » ANRE a introdus penalități pentru lipsa performanței în distribuția de gaze

ANRE a introdus penalități pentru lipsa performanței în distribuția de gaze

14 decembrie 2015
Consumatori
energynomics

Distribuitorii de gaze naturale vor plăti clienților penalități fixe de 100 de lei, plus 2 lei pentru fiecară oră de întârziere, dacă întârzie cu mai mult de 12 ore să-i notifice pe aceștia cu privire la motivele limitării sau întreruperii neplanificate a serviciului, precum și la data și ora preconizată pentru reluarea sa, indică un ordin ANRE. Plata penalităților se face la cererea clienților, în termen de 30 de zile de la data înregistrării cererilor.

Ordinul ANRE mai prevede că distribuitorii trebuie să răspundă cerințelor de racordare la sistemul de distribuție în cel mult 30 de zile de la data înregistrării cererilor, fie prin emiterea avizului tehnic de racordare, fie prin refuzul racordării. Neîndeplinirea obligațiilor atrag penalități fixe de 20 de lei, plus 2 lei pentru fiecare zi de întârziere, începând cu cea de-a 31-a zi de la data înregistrării cererii de racordare, dar nu mai mult de 60 de zile de întârziere, notează profit.ro.

Distribuitorii mai au obligația să înregistreze sesizările, reclamațiile și solicitările clienților și să le transmită acestora numărul, pe loc, în cazul celor depuse la biroul specializat, și în maxim 2 zile lucrătoare, în cazul celor trimise prin poștă, online, e-mail sau fax. Pentru nerespectarea termenului de 2 zile lucrătoare, distribuitorii vor plăti 10 lei, plus 1 leu pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere, dar nu mai mult de 60 de zile lucrătoare de întârziere.

Pentru netransmiterea în maximum 10 zile de la data înregistrării cererii și/sau documentației complete a contractului de distribuție a gazelor naturale către solicitanți, distribuitorii datorează penalități de 20 de lei, plus 5 lei pentru fiecare zi de întârziere, dar nu mai mult de 60 de zile de întârziere.

Pentru neverificarea la fața locului a presiunii gazelor naturale, în urma sesizărilor clienților, în maxim 5 zile lucrătoare de la data înregistrării sesizărilor, distribuitorii datorează penalități de 20 de lei, plus 5 lei pentru fiecare zi de întârziere, dar nu mai mult de 60 de zile de întârziere. Aceleași penalități sunt datorate de distribuitori dacă nu notifică clienții, în maxim 3 zile lucrătoare de la data primirii sesizărilor, asupra datei, orei și locului unde urmează să se facă verificarea.

Președintele ANRE preciza că, la finalul lunii noiembrie, existau în jur de 300.000 de reclamații și sesizări de la consumatorii casnici de gaze. El mai spunea că standardul de performanță pentru distribuția de gaze va fi introdus și pentru distribuitorii de energie electrică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *