Acasă » Petrol și Gaze » O companie japoneză va continua să importe gaze din zăcământul Sakhalin

O companie japoneză va continua să importe gaze din zăcământul Sakhalin

Cea mai mare companie de generare energie din Japonia, Jera, a semnat un acord cu noul operator al zăcământului rus Sakhalin-2, pentru a continua să cumpere gaze lichefiate, după naționalizarea acestuia, a anunțat vineri presa locală, citată de agenția EFE.

Jera, o companie mixtă a firmelor de electricitate Tokyo Electric Power şi Chubu Electric Power, a semnat joi acordul, care menține aceeaşi termeni contractuali de dinainte ca proiectul să fie adjudecat de o filială a companiei ruse Gazprom, conform agenției nipone de ştiri Kyodo.

Preşedintele rus, Vladímir Putin, a semnat decretul pe 30 de iunie pentru transferul activelor Sakhalin Energy, care opera Sakhalin-2, către filiala Gazprom, ceea ce, practic, pune proiectul sub controlul Guvernului rus, scrie EFE, potrivit Agerpres.

Acțiunile Sakhalin Energy erau deținute de Gazprom (50%), compania britanică Shell (27,5%) şi cele japoneze Mitsui (12,5%) şi Mitsubishi (10%).

Restructurarea prevede ca investitorii străini să primească acțiunile care le revin, dacă notifică Executivul rus, luna aceasta, că vor să rămână în proiect.

În timp ce Shell anunțase deja, înainte de naționalizare, intenția sa de ieşire din proiect, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, care a determinat multe companii europene şi americane să se retragă din proiecte energetice cu Rusia, japonezele Mitsui şi Mitsubishi au decis să rămână în Sakhalin-2.

Guvernul nipon a cerut companiilor să rămână în proiect pentru a garanta o furnizare stabilă de gaze în țară, foarte dependentă de importurile de resurse naturale.

Sakhalin-2 a produs şi exportat 11,6 milioane tone de gaze naturale lichefiate în 2021, din care mai mult de jumătate (circa 6 milioane tone) au plecat spre Japonia.

Ţara asiatică depinde de importuri în proporție de aproape 98 % pentru gazul pe care îl consumă şi Rusia este a cincea sa mare sursă pentru acest combustibil. Sakhalin-2 asigură circa 10% din gazele lichefiate pe care le importă Japonia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *