Acasă » Interes general » Andrei Carabelea: Electromobilitatea este un punct central al dezvoltării în Piatra Neamț

Andrei Carabelea: Electromobilitatea este un punct central al dezvoltării în Piatra Neamț

3 septembrie 2021
Interes general
energynomics

Eficiența energetică a clădirilor, iluminatul public și traficul inteligent și electromobilitatea reprezintă factori-cheie ai dezvoltării municipiului Piatra Neamț, a declarat Andrei Carabelea, Primarul municipiului Piatra Neamț, în cadrul conferinței locale Digitalizare și Eficiență energetică, organizate de Energynomics.

”În ultimii ani, administrația românească face efortul de a se pune în slujba oamenilor. În cadrul programelor cu finanțare europeană ne stimulează să punem și tehnologia în slujba oamenilor și să depășim provocările folosind tehnologia, să acoperim simultan, odată cu necesitățile de bază, și pe cele ale unui impact sustenabil, prin investiții cât mai durabile”, a spus el.

Eficiența energetică reprezintă unul din cele trei piloni principali de dezvoltare a orașului.

”În Piatra Neamț, acum vreo 15 ani, s-a încercat realizarea unui sistem de termoficare centralizat, proiect care a eșuat. Cert este că astăzi, în general, termoficarea locuințelor se face cu centrale termice proprii. Preocuparea actuală este să creștem gradul de eficiență energetică a clădirilor, a blocurilor. Am inițiat, prin discuții cu Ministerul Dezvoltării, un program de reabilitare a locuințelor colective, prin care și administrația locală să pună umărul și să finanțeze cu 20% contribuție de la bugetul local, 20% contribuție din partea proprietarilor și 60% de la bugetul de stat. Există niște provocări, pentru că trebuie ca și oamenii să înțeleagă aceste beneficii. Pe de o parte, crește confortul termic în casă facturile scad, odată cu scăderea consumului energetic și crește și valoarea apartamentului”, a spus el, explicând că Primăria are în vedere reabilitarea a 40 de blocuri.

Totodată, în cadrul programului de eficiență energetică al Primăriei se înscrie și un audit energetic al școlilor. ”Din punctul meu de vedere, aceasta trebuie prioritizată, apoi vom trece la alte clădiri publice și vom accesa tot ce se poate pentru a crește eficiența clădirilor publice care sunt în proprietatea, sau administrarea municipiului”, a adăugat Andrei Carabelea.

Energia verde reprezintă un alt pilon în cadrul strategiei Primăriei Piatra Neamț. ”Când vorbim despre energie verde, cred mult în impactul și generarea unor proiecte-simbol. Vrem să transformăm un simbol al activității nocive mediului, fosta groapă de gunoi a orașului, într-un parc fotovoltaic. Demarăm acest proiect până la finalul acestui an, iar perspectiva este să accesăm finanțarea prin PNRR. Prin acest parc fotovoltaic am putea deveni independenți din punct de vedere al iluminatului public”, a afirmat primarul de Piatra Neamț, explicând faptul că iluminatul costă urbea nemțeană anual 3,5 milioane de lei.

În prezent, Primăria are un proiect de a schimba lămpile cu halogen cu unele pe tehnologie LED, în cadrul iluminatului public, “inclusiv cu un sistem de telegestiune, senzori care vor regla intensitatea luminoasă în funcție de traficul din zonă. Astfel, vor fi generate economii de aproape 40% față de consumul energetic actual”.

În același timp, la Piatra Neamț sunt implementate 7 proiecte cu finanțare nerambursabilă europeană prin POR care stimulează eco-mobilitatea. ”Modernizăm principalele coridoare ale orașului, imaginea stradală, spațiile verzi și mobilierul urban, benzile dedicate transportului public, cu sistem de trafic inteligent, care va avea un sistem de adaptare dinamică. Vom avea 41 de autobuze electrice ultramoderne (prin POR), 80 de stații inteligente de transport public, printre cele mai inteligente din țară. Lucrăm intens ca să ducem toate cablurile în subteran”, a mai spus Carabelea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *