Acasă » Interes general » AmCham: Propunerea subită spre aprobare a unor legi deficitare umbreşte democraţia

AmCham: Propunerea subită spre aprobare a unor legi deficitare umbreşte democraţia

13 decembrie 2013
Interes general
Bogdan Tudorache

Incidente prin care proiecte de legi, insuficient fundamentate sau deficitare în materie de interes general sunt subit propuse spre aprobare, fără a fi dezbătute sau a se regăsi pe agenda publică, sunt de natură a umbri mecanismele democratice, consideră reprezentanţii Camerei de Comerț Amerciane (AmCham) – una dintre cele mai reprezentative asociaţii profesionale de afaceri, înfiinţată în anul 1993 de un grup de companii americane. Organizaţia reuneşte în prezent 350 de companii americane, internaţionale şi locale, cu investiţii cumulate de peste 20 miliarde dolari şi 200.000 de locuri de muncă create în România.

Și Romanian Business Club UK, organizaţie care susţine legăturile dintre dintre mediile de afaceri, politice şi mass-media din România şi Marea Britanie, a trimis o scrisoare preşedinţilor Parlamentului, în care se declară revoltată de modificările făcute la Codul Penal.

Suntem preocupaţi de necesitatea substanţierii responsabile, şi nu circumstanţiale sau partizane, a dezbaterilor parlamentare, în cadrul comisiilor de specialitate şi în plenul Forului Legislativ. Incidente prin care proiecte de legi, insuficient fundamentate sau deficitare în materie de interes general, sunt subit propuse spre aprobare, fără a fi dezbătute sau a se regăsi pe agenda publică, sunt de natură a umbri mecanismele democratice. Dezaprobăm tentativele de adoptare facilă şi fără consultări de fond a unor acte legislative în domeniul combaterii corupţiei, reglementării conflictului de interese, lobby-ului şi rolului Camerei de Comerţ a României”, se arată într-un comunicat al AmCham Romania.

Mai mult, reprezentanţii uneia dintre cele mai importante organizaţii de investitori străini din România sunt îngrijoraţi de ineficienţa, opacitatea şi tardivitatea procesului consultativ gestionat de Guvern şi o parte din ministerele de resort privind măsuri importante adoptate sau propuse spre adoptare, cu impact major asupra mediului de afaceri şi populaţiei, în special în arii strategice cum ar fi fiscalitatea, insolvenţa companiilor, infrastructura, achiziţiile publice, transparenţa procesului legislativ şi combaterea corupţiei.

„În perimetrul fiscalităţii, în contextul proiectului de rescriere a Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, AmCham Romania a sprijinit iniţiativa Ministerului Finanţelor Publice, formulând, pe baza expertizei de specialitate a membrilor, o serie de sugestii concrete în direcţia modernizării legislaţiei fiscale. Efortul nostru s-a concretizat în sute de ore de muncă specializată, consumate în mod voluntar pe parcursul a şapte luni de muncă susţinută alături de specialiştii Ministerului Finanţelor Publice”, se precizează în comunicat.

În acelaşi timp, AmCham a urmărit susţinerea ANAF în proiectul de reformă finanţat de Banca Mondială, prin identificarea de măsuri care să impulsioneze conformarea voluntară a contribuabililor şi reducerea evaziunii fiscale.

Priorităţile şi soluţiile identificate de grupurile comune de lucru AmCham-FIC, care au reunit cei mai importanţi experţi fiscali independenţi şi reprezentanţi cheie ai comunităţii de afaceri, au fost fundamentate în mod obiectiv şi au avut drept scop esenţial modernizarea şi reformarea sistemului fiscal naţional în beneficiul creşterii competitivităţii economice a României în Uniunea Europeană şi în lume.

„Demersurile pentru susţinerea iniţiativelor Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF s-au materializat în recomandări, propuneri şi soluţii puse la dispoziţia acestora în mod gratuit. În ciuda eforturilor şi disponibilităţii noastre, doar o mică parte din aceste recomandări a fost reţinută de către autorităţi, un exemplu de salutat fiind progresul înregistrat în privinţa legislaţiei fiscale privind holdingurile. Cele mai multe recomandări au fost fie ignorate, fie amânate pentru reanalizare şi eventuala implementare într-un viitor incert, în detrimentul nevoilor actuale ale economiei şi societăţii româneşti”, afirmă sursa citată.

De asemenea, oamenii de afaceri reclamă din nou măsurile privind introducerea unor noi taxe, menite să „copleşească” mediul de afaceri autohton, la fel ca birocraţia extensivă şi prevederile legale care pot fie descuraja conformarea voluntară şi perpetua evaziunea fiscală în condiţiile unor tratamente inechitabile pentru contribuabilii transparenţi, care se conformează legislaţiei în vigoare, fie pot conduce la iniţierea unor proceduri judiciare şi de infringement împotriva României.

„Printre aceste măsuri arbitrare, menite a descuraja investiţiile româneşti şi străine şi iniţiativa privată, adoptate fără consultarea mediului de afaceri şi în afara procesului de rescriere a legislaţiei fiscale româneşti, putem enumera: obligativitatea TVA la încasare, taxa asupra construcţiilor speciale, noua modalitate de calcul a accizelor şi introducerea accizei de 7 eurcenţi la benzină şi motorină, proceduri greoaie menite a genera întârzieri în rambursări de TVA (ce au dus deja la iniţierea procedurilor de infringement din partea Comisiei Europene)”, se mai spune în comunicat.

Romanian Business Club UK scrie preşedinţilor Parlamentului

Romanian Business Club UK, organizaţie care susţine legăturile dintre dintre mediile de afaceri, politice şi mass-media din România şi Marea Britanie, a trimis o scrisoare preşedinţilor Parlamentului, în care se declară revoltată de modificările făcute la Codul Penal.

În scrisoarea adresată preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Crin Antonescu şi, respectiv, Valeriu Zgonea, „Romanian Business Club UK” precizează că reprezintă o comunitate de profesionişti din România extrem de respectaţi, activi într-o mare varietate de domenii, precum finanţe, media, IT, medicină şi arhitectură.

În această calitate, suntem cu toţii foarte îngrijoraţi de recentele iniţiative legislative cu impact asupra Codului Penal şi, în general, asupra sistemului judiciar din România„, arată semnatarii în scrisoare.

Organizaţia menţionează că legea fundamentală prevede clar la Articolul 16 alineatele (1) şi (2) că „cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări” şi că „nimeni nu este mai presus de lege”.

Modificările Codului Penal aprobate pe 10 decembrie contrazic aceste articole, precum şi principiile de bază ale unei societăţi democratice, prin aşezarea parlamentarilor şi a altor oficiali publici mai presus de lege. Acest lucru este inacceptabil pentru orice ţară democratică, cu atât mai mult un stat membru al Uniunii Europene. În plus, suntem dezamăgiţi şi revoltaţi de modul opac în care modificările propuse la Codul Penal au fost supuse la vot„, se arată în scrisoare.

Semnatarii susţin că astfel de modificări legislative importante, care afectează sistemul judiciar din România, trebuie să fie avizate, conform legii, de către CSM şi cu siguranţă ar trebui să fie dezbătute de către societatea civilă în întregime.

Consecinţele acestor revizuiri trebuie să fie analizate şi înţelese pe deplin de către autorităţile judiciare, legislative şi executive precum şi de către întreaga societatea civilă întrucât afectează multe cazuri şi investigaţii de corupţie pe rol, precum şi funcţiile şi competenţele autorităţilor judiciare şi a altor organisme anti-corupţie„, susţine Romanian Business Club UK.

În scrisoare se menţionează că sistemul de justiţie din România şi eforturile de combatere a corupţiei au progresat semnificativ în ultimii ani, în special de la aderarea la Uniunea Europeană în 2007.

Mai rămân multe de făcut şi sperăm că veţi fi capabili să îndepliniţi aspiraţiile cetăţenilor români la o ţară mai echitabilă, democratică si prosperă. Vă cerem să nu faceţi un pas înapoi pe drumul spre modernitate şi prosperitate pe care sperăm cu toţii că România îl continuă. Vă rugăm să reconsideraţi modificările Codului Penal. În plus, vă rugăm să nu retrimiteţi spre aprobare Legea Amnistiei şi Graţierii înainte de consultări transparente şi detaliate cu societatea civilă şi alte organisme de stat relevante„, solicită semnatarii.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *