Acasă » Regenerabile » Am putea depăși țintele pentru 2030

Am putea depăși țintele pentru 2030

29 decembrie 2021
Eolian
Bogdan Tudorache

România nu oferă, deocamdată, cele mai stimulative condiții pentru dezvoltarea proiectelor regenerabile. Cu toate acestea, în piață au fost deja avizați mii de MW, iar investitorii care vin în România, dar și cei existenți deja pe piața locală, par să fie din ce în ce mai activi. Se cumpără proiecte definitivate în perioada de boom, dar care au stagnat, deși aveau toate avizele, timp de mai mulți ani, în urma reducerii subvenției. Ne așteptăm ca până în 2030 cei 7 GW nou instalați să includă 3,7 GW în proiecte solare. Se pare că această cifră va fi ușor depășită, având în vedere nu doar situația actuală din piață, ci și fondurile europene majore care urmează să vină.

 

Jucătorii privați locali rămân cei mai activi

Unul din cei mai activi jucători de la noi, Renovatio are în dezvoltare proiecte regenerabile de 2.000 MW în diverse stadii, în România, a declarat, pentru Energynomics, Alexandru Teodorescu, managing partner al companiei. ”Suntem implicați în România în proiecte de 2.000 MW, în diverse stadii de dezvoltare. Recent am obținut avizul tehnic de racordare pentru un parc eolian de circa 50 MW. Nu putem să estimăm care ar fi valoarea oficială a unei astfel de investiții, pentru că piața ne-a surprins și pe noi – fluctuează foarte mult prețul turbinelor, în primul rând, din cauza materiilor prime – oțel, cupru… Nici unul din producători nu poate oferi o cotație binding (stabilă) pentru transport pentru mai mult de o lună, așa că prețurile pentru transport de luna asta pot fi de două ori mai mari luna viitoare. Noi avem o idee cu privire la CAPEX (costurile cu investiția), la ceea ce ne propunem, nu doar în proiectul acesta, ci în toate proiectele pe care le avem, dar nu pot să avansez nici un fel de sume, fiindcă orice sumă aș avansa acum este foarte probabil ca peste o lună-două să nu mai fie valabilă”, a declarat Teodorescu, pentru Energynomics.

El a explicat că noul parc eolian, de 49,8 MW, situat în Dobrogea, va fi construit și operat în regie proprie. ”În momentul de față, intenționăm să-l construim și să-l operăm noi”, a mai spus Teodorescu.

Totodată, unul din proiectele vechi, existente de câțiva ani pe hârtie, va prinde, finalmente, viață: Elawan va investi 50-60 de milioane de euro într‑un nou proiect eolian de aproximativ 40 MW în Stuhuleț, Vaslui, au declarat pentru Energynomics oficialii companiei. „Vom începe construcția proiectului în 2022, valoarea acestuia va fi de 50-60 de milioane de euro. Parcul va fi operat de noi”, a spus Ciprian Mititelu, manager de proiect.

”Mă bucur mult că Elawan continuă cu proiectul Stuhuleț, sunt peste 10 ani de muncă, sânge și sudoare acolo și e o mândrie personală să știu că am fost acolo din clipa zero, că am ales și promovat locația, pus turnul de vânt, securizat terenurile, făcut dezvoltarea, luat avize, ATR. Iar dacă se menține planificarea și piața de la noi nu va fi lovită din nou de instabilitate legislativă, fiscală sau de reglementare, va fi primul proiect eolian nou după o îndelungată «secetă»”, ne spune fostul manager al Elawan, Mihai Necula.

Totodată, Enel Green Power și Monsson Alma au convenit să construiască 1.000 MW de energie eoliană și solară în România. Proiectele vor fi gata de construcție în următorii trei ani. Acestea implică 500 MW în centrale eoliene și 500 MW în parcuri solare, cu 300 MW de stocare. Ulterior și compania italiană Alerion Clean Power a anunțat că a semnat un acord cu Monsson Alma, pentru dezvoltarea a trei noi proiecte eoliene în România, cu o capacitate totală de aproximativ 350 MW. „Procesul de autorizare pentru centralele aflate în curs de dezvoltare urmează să fie finalizat până la sfârșitul anului 2022”, a precizat Alerion Clean Power.

Un alt jucător dinamic pe piața locală, Photon Energy are în diferite stadii de dezvoltare un portofoliu de proiecte fotovoltaice de aproape 218 MW în România. Volumul a crescut puternic față de nivelul de 105,2 MW de la finalul lui 2020. Ritmul de creștere din România este depășit doar de cel din Polonia – de la 24,9 MW, în 2020, la 125,1 MW, la
9 luni din 2021.

 

Marile companii fac eforturi să se ”înverzească”

Una din cele mai importante evoluții pe care o vom vedea în piață în următorii ani va consta în reconvertirea marilor companii, fie distribuitori, fie producători din surse diferite, preponderent către solar. Astfel, după ce anul trecut Hidroelectrica a cumpărat Proiectul Crucea, de 108 MW, de la STEAG, anul acesta a urmat Electrica a cumpărat participațiile MT Project și HiTech Solar Investment în cinci societăți care dețin și operează centrale solare cu o capacitate instalată totală de 30,95 MW, tranzacția ridicându-se la 35 milioane euro.

Pe termen lung, Hidroelectrica așteaptă, totodată, cu interes legea eolianului offshore, pentru a participa în cadrul unui nou proiect major la Marea Neagră.

Reutilizarea terenurilor ocupate cu halde de steril reprezintă o altă tendință. CE Oltenia a anunțat 735 MW în opt proiecte solare, care prevăd construcția parcurilor fotovoltaice pe halde de steril sau depozite de zgură. Cuprinsă în proiectul de restructurare a CE Oltenia, noua strategie a fost apreciată de investitori, în prezent purtându-se negocieri cu 17 entități (investitori și bănci) pentru dezvoltarea acestor proiecte.

În același timp, și fostul Sidex – acum Liberty Galați – are în vedere reutilizarea a 110 hectare de teren pentru construcția unor parcuri solare în urma închiderii unei halde de zgură. „Viziunea Liberty Steel Group este de a produce oțel în mod sustenabil și de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030. Închiderea haldei de zgură, reamenajarea și transformarea acesteia într-un spațiu de producție de energie verde vor reprezenta un pas semnificativ în planul nostru de transformare Greensteel, iar protejarea cursului de apă Malina este un act de responsabilitate față de comunitatea noastră”, a spus Aida Nechifor, director general, Liberty.

 

Nou-veniții sunt foarte atenți la legislație

Un alt fenomen important e reprezentat de venirea unor noi jucători în piață. R.Power, cel mai mare dezvoltator polonez de proiecte fotovoltaice, care operează în prezent un portofoliu de proiecte cu o putere de peste 5 GWp, a semnat un acord de cooperare cu unul dintre principalii contractori români pentru a dezvolta proiecte fotovoltaice cu o putere totală de până la 100 MW.

Totodată, canadienii de la Grasshopper Energy au anunțat intrarea în România printr-un parteneriat cu Ștefan Sturdza, fiind urmărite proiecte solare cu o capacitate de până la 1 GW. Și danezii de la European Energy, companie care dezvoltă, finanțează, construiește și operează parcuri eoliene și solare, precum și instalații de hidrogen și capacități de stocare la nivel global, au deschis o filială în România, ca parte a planurilor de extindere a prezenței internaționale și a strategiei de a deveni un jucător important pe piața locală. Începând din septembrie, Ioannis Kalapodas a fost numit Head of Office al reprezentanței din București și va conduce activitățile European Energy în România. „România se pregătește pentru o creștere semnificativă în zona regenerabilelor, ceea ce va conduce la o transformare majoră a sectorului energetic local și, de asemenea, la multe beneficii pentru consumatori și mediu. Tendințele din lume sunt foarte clare: tehnologia și prețul accelerează dezvoltarea energiei regenerabile în următorii ani și sunt bucuros să contribui la tranziția verde a României, o țară care este considerată printre prioritățile noastre la nivel global”, a afirmat Kalapodas.

„După câțiva ani de stagnare a investițiilor majore în sectorul energiei din surse regenerabile, cauzate de legislație, piața românească arată din ce în ce mai interesant și unul dintre motive este recenta ridicare a interdicției privind încheierea contractelor de achiziție a energiei electrice (Power Purchase Agreements). Acest lucru permite sectorului energetic să devină mai puțin volatil pentru potențialii investitori”, a mai spus Ioannis Kalapodas.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *