Acasă » Electricitate » Am lansat raportul oficial al Energy Strategy Summit 2021

Am lansat raportul oficial al Energy Strategy Summit 2021

4 august 2021
Electricitate
Gabriel Avăcăriței

Energynomics a lansat raportul oficial al Energy Strategy Summit 2021, în cadrul unui eveniment cu presa. “Marele câștig al ediției din acest an, a cărei temă dominantă a fost INTEGRARE, este identificarea micro-strategiilor – atitudinilor – de care este nevoie astăzi: curaj, viziune, colaborare”, a declarat Gabriel Avăcăriței, redactor șef Energynomics.

Prezentă la conferința de presă, Elena Popescu, director general în cadrul Ministerului Energiei, s-a referit la volumul enorm de muncă pe care îl presupune actualizarea cadrului legislativ și de reglementare național și a subliniat nevoia de solidaritate pe care trebuie să o manifeste toți actorii implicați în sectorul energetic, dar și a celor din afara acestuia dar afectați de evoluțiile prezente și viitoare. Avem nevoie de proiecte mature, a spus Elena Popescu, care să țină cont de realitățile sistemului energetic național, precum capacitatea de transport al energiei electrice, ritmul alert de ieșire din funcțiune a unor mari capacități de producție, impactul social al acestor transformări.

Martin Moise, vicepreședintele PATRES, a insistat că pregătirea unor mari proiecte de investiții dinspre mediul privat depinde în mod fundamental de definitivarea legislației (legea energiei, legea offshore etc), clarificarea schemelor de sprijin (în principal CfD), dar și de adoptarea documentelor cadru (în principal Strategia energetică națională, Planul Național Integral Energie și Schimbări Climatice, Planul Național de Redresare și Reziliență) și de operaționalizarea programelor sectoriale, precum cele coordonate de Administrația Fondului pentru Mediu.

Dalia Stoian, Project Manager SDE2 EFdeN, s-a referit la nevoia unui plus de informare la nivelul publicului general, dar și a decidenților din cadrul autorităților publice locale. Fără o bună înțelegere a tendințelor și obligațiilor pe care le impun noile realități din sectorul energetic – decarbonarea generării de electricitate și a sectorului de termie, renovarea clădirilor, transportul verde – nu putem spera la modificările de comportament necesare pentru o bună tranziție energetică. Dalia Stoian a propus organizarea unor întâlniri de lucru interdisciplinare în care să fie abordate provocările sectorului energetic într-o manieră care să încurajeze schimbul de perspective din arii diferite. “Astfel de întâlniri periodice, eventual sub egida Ministerului Energiei, ar putea contribui în mod real la întărirea solidarității despre care vorbea Elena Popescu”, a observat Gabriel Avăcăriței.

Ediția 2021 a Energy Strategy Summit a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul Automatica, BCR, CE Oltenia, Chimcomplex, E.ON România, Electrica Furnizare, Electroalfa, EnergoBit, Enevo Group, FPPG, Greencells, Horvath & Partners, ING Bank, Hidroelectrica, MET România Energy, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Photomate, Rolls Royce, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transgaz.

Articole de presă

Elena Popescu (Ministerul Energiei): Termenul pentru eliminarea cărbunelui din energie trebuie asumat la nivel de Parlament preluat și de Stiri pe SurseEconomediaZiua VecheFinancial IntelligenceTomis NewsPandurulRadio InfinitE-NergiaBiz Lawyer, Bursa, Capital, Digi24

Moise (PATRES): În construcţii nu se respectă standardul NZEB preluat și de Wall Street, Newsweek Romania, Biz Lawyer, Financial Intelligence, Invest Energy, Energy Center, E-Nergia

“Nu sunt de acord să fac hidrogen și să-l transport pe apă în alte țări” – Elena Popescu, Ministerul Energiei

 

 

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al energynomics.ro din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare energynomics.ro: site-ul, revista, emisiunea TV și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *