Acasă » Petrol și Gaze » Processing » Chimcomplex și-a dublat afacerile în primul semestru din 2021

Chimcomplex și-a dublat afacerile în primul semestru din 2021

4 august 2021
Petrol și Gaze
Gabriel Avăcăriței

Chimcomplex, companie care deține platformele industriale Oltchim (Vâlcea) și Borzești, a încheiat primele șase luni din 2021 cu o cifră de afaceri de 1,1 miliarde lei (233 milioane de euro), dublu față de aceeași perioadă din anul trecut, și un profit net de 282 milioane lei (57 milioane de euro), de la pierderi de 27 milioane lei în prima parte a lui 2020.

Rezultatele companiei se bazează pe operarea integrată a fluxurilor de producție din cele 2 platforme – Onești și Rm. Vâlcea, ceea ce a permis fabricarea de volume record la principalele produse ale companiei. Chimcomplex a procesat 637 de mii de tone, în creștere cu 28% față de aceeași perioadă a anului trecut și au generat o creștere a volumelor de vânzare cu peste 21% față de prima jumătate a anului 2020.

Vânzările pe piața externă, în cea mai mare parte adresate piețelor din Uniunea Europeană, au reprezentat în semestrul I 2021 aproximativ 78% din totalul vânzărilor de produse. Ponderea cea mai mare din totalul vânzărilor interne și externe o au poliolii-polieterii și soda caustică. Poliolii sunt o clasă de substanțe chimice organice din care se fabrică poliuretanul, un produs chimic care se întâlnește peste tot: de la mobilier, mașini, izolație termică sustenabilă pentru clădiri până la turbine eoliene sau sateliți.

Rezultatele din primele 6 luni din acest an, au permis companiei rambursarea a 52 de milioane de euro din creditele contractate în decembrie 2018 pentru achiziționarea activelor Oltchim.

Investițiile în eficiența energetică au generat continuarea reducerii a amprentei de carbon a companiei. Astfel, indicatorii specifici de emisii de CO2/ t producție fizică sau pe MWh energie consumată au scăzut cu aproximativ 4%, respectiv 35 % față de anul 2020.

Pentru a doua jumătate a anului 2021, compania estimează consolidarea rezultatelor pozitive de la 30 iunie 2021 și menținerea strategiei Chimcomplex axate pe accelerarea proceselor de digitalizare și dezvoltare a resurselor umane, considerate elemente cheie în asigurarea dezvoltării companiei.

Chimcomplex pregătește proiecte de investiții pentru reducerea amprentei de carbon și creșterea eficienței energetice, între care construcția unor capacități de cogenerare de înaltă eficiență gaz și hidrogen cu o putere instalată de 55 de MWe în 4 turbine.

Finalizarea noilor linii de producție de polioli vor permite dublarea volumelor actuale și modernizarea instalațiilor de electroliză care vor consolida poziția de lider național al companiei în producția de hidrogen din apă.
Vor fi, de asemenea, demarate proiecte de chimie verde prin care compania își propune să introducă în portofoliu un nou segment, cu produse verzi.

Despre Chimcomplex

Chimcomplex este principalul producător și furnizor de substanțe chimice vitale din regiune, specializat în polioli, clorosodice și oxo-alcooli. Companie strategică pentru economia românească, este cel mai mare combinat de produse chimice cu 2 platforme industriale la Onești și Râmnicu Vâlcea. În 2020 Chimcomplex a înregistrat o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de lei.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al energynomics.ro din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare energynomics.ro: site-ul, revista, emisiunea TV și evenimentele proprii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *