Acasă » Regenerabile » AFM: Înscrierile în cadrul programului de subvenționare a prosumatorilor, suspendate din cauza unor probleme tehnice

AFM: Înscrierile în cadrul programului de subvenționare a prosumatorilor, suspendate din cauza unor probleme tehnice

22 decembrie 2021
Regenerabile
Energynomics

Înscrierile prosumatorilor de către instalatori în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice, programate începând de miercuri, au fost suspendate din cauza unor probleme de natură tehnică ale aplicaţiei informatice.

Conform unui comunicat al Administraţiei Fondului pentru Mediu, înscrierile sunt suspendate până la remedierea problemelor de funcţionare ale sistemului informatic, conform Agerpres.

„Menţionăm faptul că dosarele depuse în aplicaţie vor fi anulate. Înscrierile vor fi reluate după rezolvarea deficienţelor aplicaţiei informatice, la o dată care va fi stabilită şi comunicată ulterior”, se menţionează în comunicat.

Bugetul alocat pentru acest program de ridică la valoarea de 263,7 milioane de lei, iar în plus, pentru a creşte şansele utilizării integrale a bugetului alocat, în aplicaţia informatică, se va permite înscrierea în limita a 150% din valoarea alocată fiecărei regiuni.

„Având în vedere interesul major de care se bucură acest program, estimăm că bugetul alocat sesiunii care va fi lansată săptămâna viitoare va fi epuizat destul de rapid, dar asigurăm solicitanţii că fondurile vor fi suplimentate. Pentru anul viitor, vom aloca un buget total de 650 milioane lei. Planificăm ca timp de 10 luni, începând cu luna ianuarie 2022, programul să se desfăşoare lunar cu un buget de 65 milioane lei/lună, urmând ca, în luna noiembrie, bugetul alocat să aibă o valoare echivalentă cu suma neutilizată din primele 10 luni de desfăşurare a programului. Astfel, vom putea aproba toţi solicitanţii care vor dori să participe în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice”, declara Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, la finele săptămânii trecute, conform unui comunicat al MMAP.

Scopul programului îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional.

Finanţarea se acordă în pondere de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 de lei. Suma finanţată de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de beneficiarul final, din surse financiare proprii.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *