Acasă » Electricitate » AFEER: Furnizorii nu sunt vinovați pentru creșterile de prețuri

AFEER: Furnizorii nu sunt vinovați pentru creșterile de prețuri

5 august 2021
Electricitate
Gabriel Avăcăriței

Bogdan Tudorache

Furnizorii de energie electrică depun toate eforturile pentru ca majorările substanțiale de prețuri de pe piața angro să se resimtă cât mai puțin la consumatorii finali, a anunțat AFEER, asociația furnizorilor.

”Facem un apel pentru o informare corectă a consumatorilor finali, pentru prezentarea corectă, echilibrată și nepartizană a realității din piața de energie electrică, a cauzelor și factorilor care au determinat creșterile majore de prețuri”, spun ei.

“Traversăm o perioadă dificilă, cu turbulențe, impredictibilitate și multe schimbări, care creează o stare de disconfort în rândul operatorilor și consumatorilor. Am intrat într-o spirală de creștere generală de prețuri în toate sectoarele economiei, cu impact direct la consumatori. Situația actuală pe piața energiei este mai complicată: prețurile combustibililor – cărbune, gaze naturale, petrol – s-au majorat pe toate piețele, europene și internaționale. În plus, datorită angajamentului clar al UE pentru decarbonare, prețul certificatelor de emisie a atins valori care nu erau de așteptat, în jur de 50 euro/tonă (comparat cu un preț de 21 euro/tonă în iunie 2020), iar, pentru viitor, se estimează tot o tendință de creștere. În aceste zile, vedem că se înregistrează maxime istorice la prețul energiei tranzacționate pe piața spot (s-a ajuns la 1.000 lei/MWh!) și recorduri la consumul de energie, pe fondul caniculei și deconectării unui reactor de la Cernavodă. În contextul dat, este absolut necesar să se prezinte corect situația în spațiul public, nu să se prezinte în mod nejustificat furnizorii ca fiind principalii vinovați pentru creșterile de prețuri. Adevărul este că, în contextul exploziei prețurilor de tranzacționare pe piața angro de energie, furnizorii vin, cu responsabilitate, așa cum este și firesc, în sprijinul clienților cu soluții pentru a menține un echilibru în facturi și în relația cu aceștia”, declară Ion Lungu, director executiv AFEER.

Prețurile de furnizare sunt puternic influențate de prețul energiei tranzacționate pe piețele la termen administrate de OPCOM, cu livrare în anul următor, care a crescut cu peste 50%. De asemenea, pe Piața pentru Ziua Următoare, prețurile energiei tranzacționate sunt cu 150% mai mari, fata de aceeași perioadă în 2020, spune Cristian Culea, membru în Comitetul Director AFEER.

Situația creșterilor lunare de prețuri pe Piața pentru Ziua Următoare:

  • pentru luna aprilie se remarcă o creștere a prețului cu 150% în 2021 comparativ cu 2020, la 309 lei/MWh de la 123 lei/MWh
  • pentru luna mai, creșterea prețului energiei cu 140%, la 289.31 lei/MWh în mai 2021 comparativ cu 120.4 lei/MWh în mai 2020
  • în iunie, prețul energiei a crescut cu 160%, la 382lei/MWh față de 146.7lei lei/MWh
    luna iulie, creștere cu 150% a prețului energiei: 447.29 lei/MWh comparativ cu 179.41 lei/MWh.
  • În ceea ce privește prețurile din piața de echilibrare, care determină costul dezechilibrelor, schimbările legislative de la începutul anului (introducerea decontării la interval de 15 minute, preț unic de dezechilibru) au condus la impredictibilitate și creșteri de costuri (s-a ajuns la un varf de 2.500 lei/MWh!) pentru furnizori, precizează domnul Culea.

Pe de altă parte, la nivelul pieței din România există, în acest moment, un număr redus de oferte de vânzare a energiei angro pe termen lung, preponderente fiind ofertele pe termen scurt (lună, săptămână) ceea ce induce o impredictibilitate în formarea prețului oferit consumatorului final.

”Aceste perturbații în piață au ca principală cauză o ofertă sub nivelul cererii, determinată de lipsa capacităților de producere, în ultimii ani investițiile în capacități noi fiind aproape inexistente. În această situație, pentru a putea asigura alimentarea cu energie a consumatorilor, furnizorii au fost nevoiți să cumpere energie elctrică din import, la prețuri mai mici decât cele din piața locală”, mai spun oficialii AFEER.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *