Acasă » Electricitate » AFEER: Efortul de finanțare este foarte mare, schema foarte complicată și birocratică

AFEER: Efortul de finanțare este foarte mare, schema foarte complicată și birocratică

28 octombrie 2021
Electricitate
energynomics

Soluțiile adoptate, în special cele cu privire la plafonarea prețurilor, instituie eforturi suplimentare, atât financiare, cât și administrative, din partea furnizorilor, avertizează AFEER – Asociația Furnizorilor de Energie din România. “O consultare prealabilă a mediului de business ar fi condus la găsirea unor măsuri mai ușor de aplicat și cu efecte mai mici asupra pieței de energie”, consideră asociația.

Companiile deja înregistrează pierderi curente, iar efortul de finanțare este foarte mare, schema foarte complicată și birocratică, ceea ce poate duce la blocaje financiare în activitatea furnizorilor. Totodată, atrage atenția AFEER, actul normativ instituie o serie de măsuri temporare ș identifică soluții “doar pe termen foarte scurt (cinci luni, respectiv perioada iernii)”. „Autoritățile trebuie să înceapă – de astăzi – să fie preocupate pentru ce va urma și să dispună măsuri urgente pentru creșterea producției de energie în România, să se asigure că se realizează investiții vitale pentru siguranța sistemului energetic național”, cere AFEER.

“Situația investițiilor în noi capacități de producție este dramatică: numai vorbe, zero acțiune! Practic, la acest moment putem spune că nu avem investiții în curs de realizare, în condițiile în care proiecte importante stagnează de luni bune”, a declarat Ion Lungu, director executiv al AFEER, într-un comunicat de presă.

Intervențiile în piață alungă investitorii

În același timp, AFEER reiterează că intervențiile în piața energiei (suprataxarea unora dintre producători și limitările în piața cu amănuntul), chiar dacă sunt pe termen scurt, nu sunt un semnal bun pentru investitori și participanții la piață. “Un alt aspect care ne îngrijorează”, continuă AFEER, “este modul în care furnizorii de energie electrică și gaze naturale își vor recupera sumele alocate și impactul unor eventuale întârzieri asupra întregului sistem. Facem apel la autoritățile responsabile pentru stabilirea din timp a unor proceduri clare si ușor aplicabile, pentru evitarea unui eventual blocaj financiar în plină iarnă, care ar fi devastator pentru siguranța sistemului energetic național, mai ales că vedem cum, la nivel european furnizorii sunt cei mai afectați operatori, fiind semnalate deja cazuri importante de insolvență și/sau faliment (Anglia, Cehia, Romania și altele)”.

Despre AFEER

Asociația Furnizorilor de Energie din România, înființată în anul 2006, cuprinde, în prezent, un număr de 35 de membri, furnizori și traderi licențiați și activi pe piața de energie electrică, care asigură furnizarea energiei electrice atât către consumatori persoane fizice, cât și către IMM-uri și consumatori din toate categoriile de agenți economici care activează în România, cu o cotă de piață de circa 90% din consumul final de electricitate.

După 15 ani de la înființare, AFEER a decis să-și extindă activitatea și să vină și în sprijinul furnizorilor de gaze naturale, altfel spus, al tuturor furnizorilor de energie. Până în prezent, 13 companii membre ale asociației au optat pentru statutul de membru multiplu (energie electrică și gaze naturale).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *