Acasă » Electricitate » ACUE: Mecanismul de compensare și plafonare este complex și discriminatoriu

ACUE: Mecanismul de compensare și plafonare este complex și discriminatoriu

28 octombrie 2021
Distribuţie
energynomics

Mecanismul adoptat de autorități ca răspuns la creșterile de prețuri ale energiei este complex și “generează impredictibilitate atât la nivelul furnizorilor, cât și în relația lor cu consumatorul final”, avertizează Federația ACUE, care reprezintă cele mai importante grupuri din domeniul energiei electrice și gazelor naturale.

Pentru a se asigura o înțelegere unitară a procesului de implementare și a se determina, în timp util, beneficiarii și modalitățile de aplicare a facilităților stabilite, ACUE solicită „adoptarea cu maximă celeritate a reglementărilor secundare”.

Membrii Federației ACUE apreciază că situația actuală este excepțională.

Îngrijorare legat de decontare

În ceea ce privește mecanismul de decontare propus, Federația ACUE își exprimă îngrijorarea și consideră că procesul avut în vedere va conduce la acumularea unor costuri suplimentare semnificative pentru furnizorii și distribuitorii de energie. Mai mult, mecanismul de decontare nu are la bază o evaluare reală a efortului bugetar care să permită previzionarea, respectiv anticiparea cheltuielilor în bugetul de stat, pentru a putea fi acoperite în mod cert, în termenele prevăzute. Aceste aspecte, coroborate cu lipsa unei rectificări bugetare în timp util vor îngreuna/bloca recuperarea într-un interval de timp rezonabil a costurilor reale, ceea ce va duce la acumularea unor pierderi greu de suportat la nivelul furnizorilor și distribuitorilor și va pune companiile în imposibilitatea de a-și susține financiar operațiunile. “Efectele asupra mediului de afaceri […] reprezintă un risc real asupra stabilității financiare a furnizorilor și distribuitorilor de energie, putând genera dezechilibre majore pe piața de energie și, implicit, o presiune și mai mare pe prețurile la consumatorul final”, a declarat Dana Dărăban, director executiv al ACUE.

Plafonarea descurajează competiția

În opinia membrilor ACUE, modelul de plafonare a prețurilor adoptat nu stimulează concurența și nici o politică prudentă de achiziție a energiei. Prin impunerea aceluiași plafon tuturor furnizorilor, măsura va genera inechitate în rândul acestora. Tarifele reglementate din componenta prețului final sunt diferite, în funcție de operatorul de distribuție iar măsura va conduce la tratament diferențiat între furnizori. Mai mult, concurența prin preț este suspendată, urmând ca toți furnizorii să vândă energie electrică la prețul de 1 leu per kWh, respectiv gaze naturale la prețul de 0,37 lei per kWh. Nu în ultimul rând, prețul de referință pentru stabilirea sumelor ce urmează a fi compensate de către statul român nu se raportează la un interval de timp similar celui pentru care se alocă compensarea, iar modul de calcul al prețului de referință nu reflectă valoarea reală a sumelor de recuperat pentru unii furnizori, în speță pentru cei care au o politică prudentă de achiziții a energiei din piața angro.

Tarife de distribuție

În același timp, elementele introduse în legătură cu tarifele reglementate interferează cu independența autorității de reglementare, aceste tarife fiind în sarcina exclusivă a reglementatorului.

Exceptarea de la plata tarifelor reglementate va priva operatorii de distribuție și transport de principalele surse de finanțare, consideră ACUE. În forma adoptată, nu există o evaluare a efortului bugetar pentru compensarea diferențelor și nu este prevăzut niciun mecanism de recuperare a acestor costuri de către operatorii de transport și de distribuție de energie. În același timp, plafonarea tarifelor reglementate generează diferențe considerabile între valorile recunoscute de autoritatea de reglementare și prețul real, generând un venit amânat. Acumularea unor costuri suplimentare afectează viabilitatea financiară a acestora și poate duce, in extremis, până la incapacitate de plată și pierderea eligibilității de a accesa fonduri europene.

Descurajarea investițiilor

Nu în ultimul rând, supra-impozitarea veniturilor producătorilor de energie din surse regenerabile (în principal eolian și solar) este o măsură contraindicată, în condițiile în care, pentru a-și atinge obiectivele asumate prin PNRR și PNIESC, România trebuie să depună toate eforturile pentru a crește capacitatea de producție din surse regenerabile și să încurajeze investițiile în acest sector.

Federația ACUE

Federația ACUE reprezintă cele mai importante grupuri din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, respectiv CEZ România, E.ON România, Electrică SA, ENEL România, ENGIE România, Gaz Est, cu un număr total de peste 24.000 de angajați și cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de Euro. Valoarea totală a investițiilor realizate de membrii ACUE în perioada 2005-2020 este de aproximativ 11 miliarde de euro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.