Acasă » Interes general » AFEER: 2022 a marcat reducerea activității de furnizare și majorarea expunerilor bancare

AFEER: 2022 a marcat reducerea activității de furnizare și majorarea expunerilor bancare

14 decembrie 2022
Interes general
Bogdan Tudorache

Anul 2022 a însemnat o reducere a activității de furnizare și o creștere până la limită a expunerilor bancare ale furnizorilor.

Iar problemele nu au trecut: furnizorii de electricitate se confruntă în continuare cu o lege care plafonează prețul, dar cere românilor declarații pe proprie răspundere greu de gestionat în condițiile actuale, susțin oficialii Asociației Furnizorilor de Energie (AFEER).

În același timp, deși viteza decontării s-a îmbunătățit, băncile rămân reticente în a acorda noi credite sau chiar scrisori de garanție, iar noua lege a plafonării impune tranzacționarea pe OPCOM cu garanții cu mult peste volumul final tranzacționat. În plus, există probleme în regimul dublei taxări a traderilor, iar ultimele prevederi au fost emise fără consultarea furnizorilor, susțin aceștia.

Întrebat de Energynomics câți furnizori au intrat în insolvență sau faliment în 2022, Laurențiu Urluescu, președinte al Asociației Furnizorilor de Energie (AFEER), a declarat:

”Nu pot să spun că au intrat în insolvență sau în faliment, dar majoritatea și-au redus drastic portofoliul și volumele au scăzut”.

Iar pe piața de tranzacționare, în lunile septembrie, octombrie și noiembrie 2022, piața energiei electrice ”a fost moartă”, abia în decembrie aceasta cunoscând un ușor reviriment.

Totodată, participarea la licitațiile OPCOM va avea loc cu garanții pe perioade maxime, înainte de perioadele de livrare – greu de obținut de la bănci, supraexpuse deja pe sector.

”Am propus să acoperim cu garanții doar volumele tranzacționate. Există costuri suplimentare care trebuie acoperite de undeva, iar băncile nu mai oferă credite și garanții”.

O altă problemă – după cum reiese din noua lege, promulgată azi: unii cconsumatori vor fi nevoiți să dea declarații pe propria răspundere în luna precedentă pentru a beneficia de compensare în luna următoare, generând o situație birocratică greu de gestionat și centralizat.

”Avem speranța ca ANRE să clarifice partea asta, referitoare la declarații”, a mai spus Urluescu.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți legea de aprobare a OUG nr. 119/2022, care modifică de la 1 ianuarie sistemul de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii finali.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *