Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » AEI: Milioane de români riscă să ajungă în anul următor în sărăcie energetică

AEI: Milioane de români riscă să ajungă în anul următor în sărăcie energetică

11 mai 2021
Consumatori
Gabriel Avăcăriței

Un studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă (AEI) din România prezintă riscul creșterii sărăciei energetice după 1 iulie 2021, ca urmare a creșterii prețului gazelor naturale, energiei electrice, energie termice și lemnelor de foc.

”Inflația declanșată de aceste creșteri, la care se adaugă creșterea cursului valutar, dar mai ales faptul că ajutoarele prevăzute în Legea Consumatorului Vulnerabil vor fi acordate abia pentru iarna 2022/2023, va aduce cel puțin 4 milioane de români în zona sărăciei energetice pentru cel puțin una din formele de energie folosite”, susține AEI.

Analiza Asociației Energia Inteligentă, realizată pe baza prognozelor propii de preț, în baza datelor de pe platforme precum BRM, OPCOM sau CEGH, indică creșterea prețului gazelor la consumatorul final, cu toate taxele incluse, cu circa 20%, a prețului energiei electrice – cu 10%, a prețului energiei termice, în situația eliminării subvențiilor din acest an, cu minimum 50% și a prețului lemnelor de foc – cu 10%.

„În ultimele 3 luni analizele noastre arătau tendințe crescătoare ale prețurilor la diferitele forme de energie, dar ultima analiză a depășit cele mai pesimiste scenarii. Aceste evoluții se datorează politicilor în domeniul energiei mai vechi și mai noi. Ceea ce vedem este oglinda acțiunilor noastre în domeniul energiei. Lipsa unei Legi a diminuării Sărăciei Energetice și a ajutorării clientului vulnerabil, va crea dificultăți majore pentru milioane de români în anul următor”, a declarat președintele AEI, Dumitru Chisăliță.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al energynomics.ro din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare energynomics.ro: site-ul, revista, emisiunea TV și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *