Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » AEI: Centralele de apartament pe gaze nu trebuie interzise

AEI: Centralele de apartament pe gaze nu trebuie interzise

10 iunie 2021
Consumatori
Gabriel Avăcăriței

Sistemele de încălzire centrală, teoretic, cele mai eficiente sisteme de încălzire a imobilelor, au eșuat în România datorită managementului defectuos, astfel, din 330 de localități cu sisteme de încălzire centrală în anul 1990 (peste 3,5 milioane de locuințe), astăzi mai există astfel de sisteme doar în 37 de localități (cca 1,2 milioane de locuințe), majoritatea dintre acestora fiind incapabile tehnic să mai asigure necesarul de apă caldă și căldură, susține Asociația Energia Inteligentă (AEI).

”Alternativa firească și unică, în ultimii 30 de ani la aceste sisteme au fost centralele de apartament pe gaze. Politicile Publice din ultimii 20 de ani din România, au fost de direcționare a populației spre utilizare a gazelor naturale, atât pentru a substitui încălzirea centralizată, cât și pentru a substitui masa lemnoasă. Nu mai puțin de Politicile Prezente care ‘aproape forțează’ oamenii să și instaleze gaze”, susține AEI.

”Singura alternativă pentru un imobil, care prezintă randamente ridicate și costuri mai reduse, dintre toate echipamentele care funcționează cu gaze” e reprezentată de centralele individuale pe gaze.

”Trebuie să fim conștienți că și centralele individuale pe gaze poluează. Acestea poluează chiar mai mult decât o centrală comună, cu tehnologie actuală, pentru mai mulți consumatori. Exemplificând pentru un bloc cu 6 scări și 10 etaje, costurile cu centralele individuale sunt mai mari cu până la 25% față de costurile cu o centrală comună. De asemenea, pentru același exemplu, emisiile de CO2 sunt mai ridicate prin folosirea centralelor individuale decât prin folosirea unei centrale de bloc”, spun oficialii AEI.

”Un alt element care trebuie să-l avem în vedere este faptul că în momentul de față nu se percep taxe de CO2 pentru centralele individuale. Acestea nu au fost prevăzute, având în vedere prețul mic al certificatelor. Până nu demult certificatele de CO2 aveau un preț de 2-3 euro/t CO2, ceea ce ar fi dus la un cost mic pentru consumator casnic și s-a putut neglija. În momentul de față, la un cost de 55 euro/t CO2, nu credem că se va mai neglija mult timp aplicarea unitară a taxării emisiilor de CO2 (consumatorii de energie termică produsă în CET-uri plătesc taxe pe CO2, iar consumatorul de energie termică produsă individual în centrale proprii nu plătește taxe pe CO2, deși în unele cazuri emisiile de CO2 ale celor din urmă sunt mai mari decât în cazul producerii energiei termice în regim centralizat). Estimăm că în prezent costul suplimentar pe care l-ar achita un consumator casnic cu centrală termică de apartament dacă s-ar aplica și acestora taxa pe CO2 ar ajunge la cca. 825 lei/an”.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *