În România nu există un standard de calitate pentru instalarea panourilor fotovoltaice și a sistemelor de stocare a energiei în baterii la nivel rezidențial, ceea ce creează o situație de haos, a declarat Adrian Paraschiv, Country Manager Photomate România, cu ocazia conferinței “Puncte de sprijin pentru sistemele de stocare a energiei în baterii”, organizate de Energynomics.
„Stocarea este deja într-un mare avânt muncitoresc, ca să-i spunem așa, nu doar în România, ci în toată Europa, pentru că este cea mai rapidă soluție pentru rezolvarea problemelor de rețea. Stocarea a devenit de nelipsit. La sfârșitul anului trecut, Marea Britanie a introdus un nou standard care prevede clar că bateriile pe tehnologie de litiu-ion nu se vor instala în zone locuibile. Același standard există și în Statele Unite, ceea ce mă face să cred că, în curând, și Uniunea Europeană va adopta aceleași condiții de utilizare a bateriilor. Oricum, România nu acceptă instalarea bateriilor de litiu în spații închise care nu pot fi ventilate și unde accesul în caz de incident este imposibil. Deci, acesta este un prim pas, dar nu se implementează la nivel rezidențial. La nivel rezidențial este un haos”, a spus Paraschiv.
El a adăugat că pe piață există foarte multe firme fără expertiză care livrează astfel de soluții, dar nu oferă sisteme de monitorizare sau de stingere a potențialelor incendii. Potrivit lui Paraschiv, instalarea bateriilor de stocare în locuri nepotrivite poate provoca probleme serioase proprietarilor.
„Bateriile ar trebui depozitate într-o anexă a casei, într-o zonă tehnică, astfel încât, în cazul unui thermal runaway, fumul și căldura degajată să nu afecteze zona locuibilă. Chiar mă uitam că, la nivel rezidențial, vedem instalarea de sisteme fotovoltaice cu autoforante prin rama panoului. Beneficiarii respectivelor instalații, într-un an sau doi, pe lângă riscul de incendiu cauzat de un scurtcircuit, nu vor mai avea acces nici la sistemul fotovoltaic, pentru că nu-l văd eu funcționând foarte mult timp. Deci, efectiv, în România nu există un standard de calitate. În plus, în ceea ce privește executarea instalațiilor fotovoltaice, nu avem standarde pentru baterii. Avem standarde pentru invertoare, avem standarde pentru echipamente, dar nu avem standarde pentru execuția lucrărilor”, a precizat Paraschiv.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ADRIAN PARASCHIV
Totodată, în următorii doi-trei ani vor începe să necesite retehnologizare proiectele construite în anii 2010-2012, care acum și-au atins durata de viață. Potrivit lui Paraschiv, retehnologizarea acestor proiecte fără adăugarea de unități de stocare „nu prea are foarte mult sens”.
Conferința “Puncte de sprijin pentru sistemele de stocare a energiei în baterii” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: AJ Brand, Alive Capital, BCR, Big Store, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Enery, Enevo Group, Enexus. EVOLVE Energy Management Solutions, Huawei, Nofar Energy, Photomate, Prime Batteries Technology, Pixii AS, Renomia Gallagher, smartPulse, SolarToday, SolaX Power, Think Blu Solution, Wiren, WTW Romania, YEO.