Acasă » Electricitate » Răzvan Copoiu (Enevo Group): Bateriile de stocare sunt esențiale în zonele cu deficit de energie

Răzvan Copoiu (Enevo Group): Bateriile de stocare sunt esențiale în zonele cu deficit de energie

8 martie 2025
Electricitate
energynomics

Bateriile de stocare a energiei devin un element-cheie pentru echilibrarea sistemului energetic național, iar integrarea lor trebuie făcută strategic, în zonele cu cel mai mare deficit de energie, susține Răzvan Copoiu, Deputy CEO al Enevo Group. Într-un context în care producția de energie regenerabilă se extinde accelerat, soluțiile de stocare sunt indispensabile pentru menținerea unui sistem fiabil și flexibil.

„Pentru noi este clar că bateriile și soluțiile de stocare reprezintă viitorul. Viitorul arată foarte bine în această zonă. Bateriile trebuie integrate astfel încât să echilibreze infuzia de energie în sistem”, a afirmat Copoiu, cu ocazia conferinței “Puncte de sprijin pentru sistemele de stocare a energiei în baterii”, organizate de Energynomics.

 

 

În ultima perioadă, tot mai mulți investitori în centrale fotovoltaice solicită și montarea unor baterii de stocare, observă Enevo Group. Cererea vine atât din partea celor care au deja centrale operaționale, cât și a celor care dezvoltă proiecte noi. „În proiectele fotovoltaice pe care le realizăm pentru clienții noștri, au început să vină spre noi chiar cei care le au deja construite spunând: «Trebuie să găsim o soluție pentru stocare». Iar cele noi sunt proiectate direct cu această componentă inclusă”, explică reprezentantul Enevo Group.

Această tendință este esențială, având în vedere planurile de dezvoltare ale sistemului energetic național. Se estimează că în următorii ani vor intra în rețea proiecte fotovoltaice de până la 10.000 MW. Însă această capacitate fluctuantă necesită soluții de echilibrare pentru a asigura continuitatea alimentării cu energie.

„Dacă se oprește soarele, se oprește curentul. Nu poți să compensezi imediat cu o turbină pe gaze sau cu o hidrocentrală, deoarece acestea au inerție mare. În schimb, bateriile pot asigura imediat rezerva de putere necesară”, subliniază Copoiu.

 

O strategie națională pentru distribuția bateriilor

Implementarea acestor soluții trebuie realizată cu o strategie clară, astfel încât bateriile să fie amplasate în zonele unde contribuie cel mai eficient la echilibrarea sistemului. Experiența altor piețe europene arată că distribuția optimă a unităților de stocare este esențială pentru eficiența rețelei.

„Trebuie analizat, la nivel de sistem energetic național, ce ar însemna integrarea bateriilor și cum ar trebui distribuite în țară. Instalarea lor ar trebui încurajată în zonele unde pot contribui cel mai bine la echilibrarea sistemului”, explică Răzvan Copoiu.

Comparativ cu sectorul fotovoltaic, unde Europa de Vest este deja matură, soluțiile de stocare sunt încă la început de drum. Totuși, România are un avantaj competitiv în această direcție, iar Enevo Group încearcă să valorifice această oportunitate prin promovarea produselor românești.

„Avem parteneriate solide în acest domeniu și ne uităm din ce în ce mai mult la piețele externe. Spre deosebire de fotovoltaic, unde vestul Europei este avansat, în domeniul bateriilor lucrurile sunt abia la început și avem un atu pe care trebuie să-l folosim”, afirmă Copoiu.

Un alt aspect crucial pentru viitorul bateriilor este integrarea lor într-un sistem de management energetic inteligent (EMS). Gestionarea fluxurilor de energie, integrarea diferitelor surse (fotovoltaic, hidro, eolian) și protecția cibernetică sunt factori esențiali pentru un sistem stabil și sigur.

„Fără un EMS performant, bateriile nu își ating potențialul maxim. De aceea, noi integrăm și partea de securitate informatică, conform directivei europene NIS 2. Orice sistem care intră în rețeaua electrică trebuie să fie protejat împotriva atacurilor cibernetice”, explică Copoiu.

 

Viitorul arată foarte bine

Pe măsură ce investițiile în regenerabile continuă să crească, soluțiile de stocare vor deveni indispensabile pentru stabilitatea sistemului energetic. Bateriile nu sunt doar o soluție tehnologică, ci și o oportunitate strategică pentru România de a deveni un jucător important în acest sector emergent.

„Viitorul arată foarte bine în zona de baterii. Ele vor veni la pachet cu fotovoltaicul pentru a echilibra infuzia de energie în sistem. Însă provocarea este să gestionăm această creștere rapidă într-un mod sigur și eficient”, concluzionează Răzvan Copoiu.

Conferința “Puncte de sprijin pentru sistemele de stocare a energiei în baterii” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: AJ Brand, Alive Capital, BCR, Big Store, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Enery, Enevo Group, Enexus. EVOLVE Energy Management Solutions, Huawei, Nofar Energy, Photomate, Prime Batteries Technology, Pixii AS, Renomia Gallagher, smartPulse, SolarToday, SolaX Power, Think Blu Solution, Wiren, WTW Romania, YEO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *