Acasă » Electricitate » ADR Centru are la dispoziție 1,4 miliarde de euro pentru eficientizarea energetică a clădirilor până în 2027

ADR Centru are la dispoziție 1,4 miliarde de euro pentru eficientizarea energetică a clădirilor până în 2027

19 mai 2023
Electricitate
energynomics

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, care cuprinde județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, are la dispoziție în intervalul 2021-2027, suma de 1,4 miliarde de euro pentru investiții în eficiență energetică.

”Avem un fond (de clădiri – n.r.) îmbătrânit, nemodernizat și, în special, neeficientizat energetic, ceea ce duce la consumuri ridicate, emisii de CO2 foarte mari și, în general, la o lipsă de eficiență. Sunt foarte multe clădiri publice care necesită măsuri de eficientizare, consolidare și modernizare”, a declarat Adrian Purcaru, Consilier Departament Dezvoltare Urbană, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în cadrul conferinței “Eficiență energetică pentru tranziția energetică – Brașov”.

Ca parte a proiectelor de eficiență energetică, vor fi sprijinite măsuri auxiliare plafonate la maxim 15% din valoarea investiției de bază. Acestea vor fi realizate în strictă concordanță cu nevoile clădirilor, spre exemplu lucrări de consolidare structurală, lucrări care vizează protecția împotriva incendiilor, accesibilitatea și/sau alte lucrări complementare investiției de bază ce asigură durabilitatea, siguranța în exploatare și funcționalitatea clădirilor.

Valoarea maximă a fiecărui proiect este de 15 milioane de euro în cazul clădirilor publice și de 2,5 milioane de euro pentru clădirile rezidențiale. Purcaru a adăugat că primul apel pentru astfel de proiecte va fi în lansat în cursul lunii iunie pentru clădirile publice. În cazul clădirilor rezidențiale, ghidul pentru atragerea finanțărilor va fi lansat în dezbatere publică în aceeași lună.

Prin aceste proiecte, Agenția își propune îmbunătățirea performanței energetice a 3.800 de clădiri, reducerea consumurilor de energie după renovare a unor clădiri publice în suprafață de 72.600 de metri pătrați și scăderea emisiilor de CO2. Alocarea financiară pentru aceste proiecte este de 101,61 milioane de euro, din care 80,61 milioane de euro sunt granturi iar 21 milioane de euro provin de la IF (FEDR). Potențiali beneficiari sunt UAT –urile, autorități publice centrale și locale.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ADRIAN PURCARU

”Noi, românii, nu am fost campioni la atragerea de fonduri europene, iar riscurile legate de absorbția lor sunt destul de reale. Pe de o parte, este lipsa de pregătire a capacității umane din UAT-uri, lipsa banilor de cofinanțare din primăriile mici, dar și lipsa de firme și antreprenori care să lucreze efectiv la implementarea unor proiecte de 80 miliarde de euro în următorii ani. E o șansă imensă pe care sperăm să nu o ratăm.Ca să vedem unde ar trebui să țintim investițiile este nevoie de o strategie făcută de experți și aplicată la nivelul fiecărei comunități”, a mai spus Purcaru.

Conferința de la Brașov a fost prima dintr-o serie de 5 programate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Proiectul este finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *