Acasă » Electricitate » Nuclear » Acordul de investiție pentru reactoarele nucleare 3 şi 4, semnat până la finalul anului

Acordul de investiție pentru reactoarele nucleare 3 şi 4, semnat până la finalul anului

27 iulie 2015
Electricitate
energynomics

Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corp (CGNP), contractorul și finanțatorul chinez pentru reactoarele nucleare 3 și 4, vor avea un acord de construcție până la sfârşitul acestui an, susține operatorul centralei de la Cernavodă.

Compania chineză a fost singura care a depus ofertă pentru a participa la construcţia celor două reactoare nucleare, proiect estimat pentru moment la 6,45 miliarde de euro, amintește Adevarul.ro. În prezent, cele două companii negociază memorandumul de înţelegere privind implementarea proiectului.

„Acest memorandum reprezintă baza de dezvoltare ulterioară a proiectului, iar negocierile în acest sens sunt absolut esenţiale pentru o dezvoltare avantajoasă şi realizarea unui proiect robust, capabil să răspundă integral necesităţilor complexe. Negocierile decurg normal şi reflectă importanţa acestei faze a procedurii de selecţie. Ambele părţi înţeleg şi acţionează pentru obţinerea unui proiect solid, avantajos pentru necesităţile pe termen-lung ale statului român, de la cele de sistem energetic până la consumatorul final.

Ne dorim un proiect care să răspundă schimbărilor de politică energetică ale Comisiei Europene, dar care să ţină cont de nevoile consumatorului şi chiar să corecteze anumite disfuncţionalităţi de piaţă, contraproductive atât pentru companii, cât şi pentru consumator. Estimăm că vom atinge un acord până la sfârşitul acestui an, etapa următoare fiind aprobarea memorandumului de către AGA SNN şi stabilirea Acordului Investitorilor şi Actului Constitutiv pentru noua companie de proiect, acel joint-venture în care investitorul selectat va deţine cel puţin 51% din acţiuni, iar SNN va contribui în natură cu activele pe care le deţine deja şi care trebuie valorificate“, a comunicat Nuclearelectrica, potrivit Mediafax.

În paralel, reactoarele 1 și 2 au o durata inițială de viață de circa 30 de ani, cu prelungire prin modernizare și retehnologizare cu încă 25 de ani.

„În prezent, pentru Unitatea 1 se fac analize tehnice preliminare pentru a determina perioada optimă de oprire. Conform estimărilor actuale, Unitatea 1 ar intra în programul de oprire în perioada 2025-2026, investiţiile majore în acest sens fiind realizate la începutul anilor 2020. Suma estimată necesară realizării acestei investiţii este între 1,2-1,5 miliarde euro“, spun reprezentanţii Nuclearelectrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *