Acasă » Electricitate » A. Dumitriu (Chimcomplex): România are nevoie de un plan de țară pentru industria chimică

A. Dumitriu (Chimcomplex): România are nevoie de un plan de țară pentru industria chimică

28 iulie 2020
Consumatori
energynomics

Este momentul să avem o gândire strategică și un plan de țară legat nu doar de energie, ci și de industria chimică, consideră Adrian Dumitriu, CFO Chimcomplex. “Importurile de produse chimice reprezintă 8 miliarde de euro anual, deși România are avantaje competitive prin materiile prime prin forța de muncă bine calificată și printr-o bază tehnologică solidă, întrucât există încă un set de active funcționale la nivel național”, a declarat el, la EnergynomicsTalks,.

România este o piață a energiei insularizată, cu niște prețuri foarte mari. „Ne este greu să avem o predictibilitate și aș putea spune că industria noastră a fost lovită încă din 2019, când prețurile din piața energetică au explodat – să nu uităm efectele OUG 114, coroborate cu explozia prețurilor certificatelor de CO2”, a subliniat el.

„Aștept să-mi fie compensată ineficiența transferată mie ca agent economic de către statul român în momentul în care a introdus ordonanța 114/2018 și mi-a mărit prețul la energie în 2019 și 2020, ceea ce ne creează un dezavantaj competitiv”, a spus Adrian Dumitriu.

Chimcomplex este interesat în identificarea unor parteneri “cu ajutorul cărora să contribuim și noi la creșterea valorificării rezervelor de gaz pe care le avem în România”. Deja, Chimcomplex are în derulare proiecte importante, între care captarea hidrogenului și utilizarea acestuia în producția de energia termică. “Avem o fabrică nouă de polioli terminată în proporție de peste 70% pe platforma de la Vâlcea. Deși avem nevoie de PVC, pentru că România este importator de PVC, iar această fabrică stă, pentru că-i lipsește materia primă”, a mai spus el.

EnergynomicsTalks este un produs editorial lansat de platforma de comunicare Energynomics pentru a încuraja continuarea dialogului profesional în comunitatea energetică din România în perioada stării de urgență și a restricțiilor impuse prin distanțarea socială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *