Acasă » Petrol și Gaze » CITR a găsit cumpărător pentru rafinăria RAFO Onești – 6 milioane de dolari

CITR a găsit cumpărător pentru rafinăria RAFO Onești – 6 milioane de dolari

28 iulie 2020
Petrol și Gaze
energynomics

Compania Roserv Oil, parte a Grupului GRAMPET, a achiziționat platforma industrială a rafinăriei RAFO Onești, a anunțat CITR, liderul pieței de insolvență din România. Tranzacția de vânzare a fost finalizată cu obiectivul de a dezvolta cel mai mare centru logistic pentru containere și produse petroliere din Moldova, precizează CITR într-un comunicat de presă.

În ultimii 3 ani CITR a propus spre vânzare platforma RAFO în cel puțin 10 proceduri de valorificare. Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR, preciza într-un interviu acordat Energynomics Magazine în noiembrie 2019 că prețul de pornire în licitație era de 25 de milioane de dolari, mult mai mic față de nivelul din noiembrie 2018 – 44 de milioane de dolari. Presa centrală anunță că platforma industrială a rafinăriei RAFO Onești a fost cumpărată cu 6 milioane de dolari. “Deși a existat un interes aparent pentru acest activ, din păcate situația rafinăriei care nu funcționează de peste 10 ani, nu a beneficiat de investiții în modernizarea tehnologiilor utilizate la nivelul concurenților și la cerințele pieței, capacitatea de producție relativ redusă și costurile de reluare a activității ridicate, au făcut foarte dificilă această procedură de valorificare”, mai precizează CITR, în comunicatul de presă citat.

Viitorul platformei RAFO Onești

Roserv Oil este o societate nou-înființată care se va concentra pe dezvoltarea la nivel național de terminale logistice atât pe partea de containere, dar și depozite pentru produse petroliere. În acest context, compania a decis cumpărarea activelor platformei RAFO Onești, aflată în faliment, cu obiectivul de a dezvolta cel mai mare centru logistic care va deservi regiunea Moldovei. Această specializare vine să completeze obiectivul principal de activitate al Grupului GRAMPET, transportul feroviar de marfă. Odată cu preluarea de către Roserv Oil, activele RAFO Onești devin active productive, parte din activitatea comercială a Grupului GRAMPET.

Compania și-a propus să atragă parteneri din rândul societăților specializate în producția de materii prime și să pună în funcțiune mai multe instalații disponibile pe platformă, în acest sens.

Odată cu preluarea de către Roserv Oil, platforma ar putea genera, pe termen lung, cel puțin 600 de locuri de muncă iar prima fază a proiectului care implică activele tranzacționate va genera peste 200 de locuri de muncă. În perioada imediat următoare Roserv Oil va demara un proces de evaluare a instalațiilor existente.

Tranzacția RAFO Onești vine după vânzarea activelor Borzești și Doicești

În 2019, Musat & Asociații – Restructuring / Insolvency, în calitate de lichidator judiciar, a reușit în fine să găsească cumpărători pentru două din activele istorice ale al Termoelectrica SA. Centrala termoelectrică Doicești a fost scoasă la licitație, împreună cu alte active, inițial în 2014, la un preț minim de 21,5 milioane de euro (fără TVA). Au mai urmat circa 30 de apeluri, fără rezultat. Centrala termoelectrică Doicești și stația intermediară de comprimare din comuna Aninoasa au fost adjudecate pe 30 august 2019, la prețul de 5,14 milioane de euro (fără TVA).

Centrala termoelectrică Borzești a fost scoasă la vânzare pentru un preț minim de 17,5 milioane de euro (fără TVA), în iulie 2014. Au mai urmat peste 20 încercări, înainte ca Infinite Gas Development SRL din București să plătească circa 6 milioane de euro, la final de 2019. În mai 2020, Infinite Gas Development a fost preluată de RNV Infrastructure SRL, parte a grupului de firme cu profil energetic Renovatio, unul dintre cei mai mari furnizori și traderi independenți de electricitate din România, activ și în producția de energie regenerabilă, precum și în industria e-mobility. În prezent, Electrocentrale Borzești a început retehnologizarea unității, prin demolarea unuia dintre vechile coșuri de fum ale termocentralei, acțiune pentru care a solicitat acord de mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *