Acasă » Electricitate » A. Cojocaru, Schneider Electric: Tehnologia ne permite să susținem progresul și sustenabilitatea

A. Cojocaru, Schneider Electric: Tehnologia ne permite să susținem progresul și sustenabilitatea

3 noiembrie 2021
Digitalizare
Bogdan Tudorache

Tehnologia permite Schneider Electric să susțină progresul și sustenabilitatea pentru toți, iar conceptul Life is On se referă la accesibilitatea și sustenabilitatea energetică, dar și înjumătățirea amprentei de carbon, a spus Alexandru Cojocaru, Services Director Romania & Moldova, Schneider Electric, în cadrul conferinței ONLINE “Soluții verzi pentru spații comerciale, industrie și clădiri”, organizate de Energynomics.

Pandemia de Covid-19 nu a schimbat prioritățile reale ale industriei, mulți asociază această pandemie cu impactul combinat al globalizării, urbanizării și al creșterii rapide a digitalului. ”O altă expresie a acestor realități este schimbarea climatică. Prin urmare, în ciuda Covid, prioritățile reale nu s-au schimbat și știm că în spatele acestui val uriaș generat de Covid, vine unul și mai mare – schimbarea climatică, pe care va trebui s-o abordăm. Scopul Schneider este să permită tuturor oamenilor să beneficieze la maximum de energie și resurse. Noi considerăm că tehnologia ne permite să susținem progresul și sustenabilitatea pentru toți. La Schneider avem un scop farte clar: pe de o parte trebuie să aducem energie tuturor oamenilor care nu au acces la ea, iar pe de altă parte trebuie să ne asigurăm că amprenta de carbon va fi înjumătățită în următorii 20 de ani”, a spus el.

”Pentru a ne îndeplini acest scop, misiunea noastră este să devenim partenerul dumneavoastră digital pentru sustenabilitate și eficiență. Principala provocare a generației noastre este schimbarea climatică. Suntem, probabil, prima generație care poate avea un impact în reducerea emisiilor”, a mai spus el.

Digitalizare și electricitate verde

Astfel, prima provocare este cea digitală. ”Digitalul a schimbat modul în care trăim, în care lucrăm împreună. Primul episod al digitalizării a fost internetul – practic, conectarea oamenilor la oameni. Următorul episod va fi despre felul în care trăim cu mediul nostru înconjurător – conectarea mașină la mașină, oameni la mașini, practic generalizarea ideii de Internet of Things, care conectează tot ce ne înconjoară și are capacitatea de a agrega toată această mulțime de date în centre de date mari – ceea ce numim Big Data. Avem capacitatea de a instrui, cu algoritmi, mașini, pentru a da un sens acestor date. Odată cu digitalul, acestea vor influența masiv noțiunile de eficiență și sustenabilitate”, a mai spus el.

O a doua provocare este electricitatea verde. ”Aceasta este singura modalitate de a decarboniza energia. Trebuie să fim pregătiți pentru o lume axată pe electric, într-un procent mare provenit din surse regenerabile – într-un procentaj de 50% în următorii 30 de ani. Prin digital și electric vorbim despre un mediu mai inteligent și ecologic”.

Eficiență energetică prin digitalizare

Schneider Electric a definit patru piloni de dezvoltare care să rezolve dihotomia furnizării energiei către cât mai multă lume, simultan cu reducerea amprentei de carbon. ”Primul se referă la creșterea eficienței. Ne dorim să fim mult mai eficienți cu ajutorul soluțiilor digitale. Credem că prin aplicarea acestor tehnologii în clădiri inteligente, în producție sau orașe inteligente am putea fi cu 30% mai eficienți decât suntem astăzi. O a doua acțiune s-a referit la creșterea circularității economiei, mai exat a reuși să recuperăm o cantitate și un procent mai mare din materialele folosite în procesele de producție – rezultând cu până la 70% mai multă circularitate. A treia acțiune – în următorii 20 de ani proporția de electricitate în tot ceea ce facem se va dubla; azi reprezintă doar 20%, iar în următorii 20 de ani va reprezenta 40%. Iar a patra acțiune se referă la energia regenerabilă – azi este de doar 6%, iar în 20 de ani, va fi de 40%”, a adăugat Alexandru Cojocaru.

Impactul pandemiei de Covid-19

Totodată, pandemia de Covid a accelerat digitalizarea și lucrul la distanță. ”Spre exemplu, am avut clienți care s-au confruntat cu situații deosebite în site-uri. A trebuit să lucrăm împreună pentru a ne asigura că sistemele clienților pot fi monitorizate de la distanță. Am monitorizat ce se întâmplă, de exemplu printr-un centru de operare unificat și apoi am ajutat operatorii de la fața locului utilizând realitatea augmentată sau printr-o soluție numită Remote Expertize, cu ajutorul căreia vedem în direct operațiunile efectuate on-site și putem indica, pe ecranul pe care ei îl vizualizează, operațiunile pe care trebuie să le facă”.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ALEXANDRU COJOCARU

Apoi, în piață a apărut necesitatea unei mai mari reziliențe – lucru ce poate fi realizat prin analiza predictivă a datelor. ”Astfel putem înțelege unde ar putea apărea problemele, înainte ca ele să apară. Putem anticipa ce poate amenința funcționarea unei instalații, schimbând acțiunile corective cu unele predictive. Am implementat soluții EcoStruxture, pentru a oferi clienților sisteme de automatizare și un set complet de analize. Acestea sunt prelucrate de inteligența artificială pentru a anticipa ce se întâmplă cu instalația lor. Astfel de aplicații sunt disponibile pentru toate segmentele de clădiri publice, inclusiv cele foarte vechi, precum școlile sau spitalele. De la măsurare începe totul, iar, în funcție de datele primite de noi, propunem soluții de eficientizare sau minimizare a riscurilor”, a adăugat el.

Automatizare, Cloud, integrarea întreg ciclului de viață și a tuturor locurilor de producție/consum

Și în domeniul eficienței, Schneider are patru linii directoare de dezvoltare. ”Prima privește integrarea energiei și automatizării, abordând două domenii de eficiență: pe de-o parte, energia, pe de cealaltă parte – procesul. Vedem multe date industriale care utilizează capacitățile IT, fie standard, fie analitice – în felul acesta avem noi perspective pentru a optimiza nu numai procesul industrial în sine, ci întreaga infrastructură și ciclul de viață – de la achiziționarea energiei, până la proiectarea, construcția instalației și gestionarea energiei în respectivele echipamentele industriale. Practic, suntem în poziția unică de a avea toate aceste elemente critice într-un singur portofoliu: soluții pentru rețele de utilități industriale, de IT, energie electrică și infrastructură. În felul acesta unificăm aceste silozuri tradiționale, pentru a optimiza întregul sistem. A doua ecuație în vederea optimizării eficienței este ceea ce noi numim End Point to Cloud – totul este conectat, de la punctul final al instalației, până la Cloud. Acest lucru a fost posibil pentru prima dată prin IoT și conversia IoT-Big Data-inteligența artificială. A treia integrare privește tot ciclul de viață al instalației, de la proiectare, construcție și întreținere. Am început în zona operațională, conectând produsele la centrele de control. Clienții noștri caută mai multă eficiență pe tot parcursul vieții instalației. Odată ce totul este conectat în EcoStruxture, totul devine transparent, de la punctul final, până în Cloud. Vedem o eficiență majoră în ceea ce privește integrarea ciclului de viață al proiectelor. În sfârșit, ultima treaptă în vederea majorării eficienței este legată de modul în care gestionăm compania. Majoritatea companiilor sunt gestionate site cu site; ei bine, majoritatea site-urilor sunt deja conectate. Dintr-o dată obținem, astfel, o imagine mult mai bună a ceea ce consumăm în întreaga companie, putem gândi soluții de eficientizare integrate, putem identifica cei mai buni furnizori, suntem în măsură să avem o perspectivă holistică și nu una fragmentată”, a mai spus el.

Schneider Electric conectează peste 650 de mii de parteneri din întreaga lume, din diferite medii de activitate. ”Credem că lumea de azi e absolut deschisă, că nici o companie nu mai e capabilă să facă totul de una singură și că a colabora deschis este cheia acestui succes comun”, a conchis Alexandru Cojocaru.

Conferința ONLINE “Soluții verzi pentru spații comerciale, industrie și clădiri”, a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: BCR, Enel X România, EnergoBit, Schneider Electric, Simtel, Wiren.Conferința ONLINE “Soluții verzi pentru spații comerciale, industrie și clădiri”, a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: BCR, Enel X România, EnergoBit, Schneider Electric, Simtel, Wiren.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *