Acasă » Electricitate » Mașini electrice – un ‘plin’ cu mai puțin de 10 euro la stațiile MOL din București

Mașini electrice – un ‘plin’ cu mai puțin de 10 euro la stațiile MOL din București

30 ianuarie 2020
Electricitate
energynomics

MOL a introdus la patru benzinării din București încărcarea cu plată a autovehiculelor electrice, scrie zf.ro, preluând informații din site-ul molplugee.ro.

Tarifele sunt de 29 de lei pentru o încărcare normală și 44 de lei pentru o încărcare rapidă. Compania precizează că fiecare sesiune inițiată se referă la o singură încărcare, indiferent de electricitatea consumată sau de timpul petrecut la stație.

Stațiile de încărcare electrice dispun de următoarele tipuri de conectori: Type 2 (Mennekes) (AC) pentru modelele: Tesla Model S/X/3, VW eGolf, Renault Zoe, iar cu un cablu adaptor Type 2 – Type 1 se pot încărca de asemenea Nissan LEAF, Kia Soul, Peugeot iOn.

Stațiile dispun de două tipuri de conectori pentru încărcarea continuă (DC), folosiți cu precădere în Europa: conectorul CHAdeMO, dezvoltat de producătorii de mașini japoneze, folosit de Nissan, Kia, Mitsubishi, Citroen și Peugeot și conectorul CCS, un model dezvoltat de la versiunea conectorului Type 2, susținut în mare parte de producătorii europeni precum BMW și Volkswagen. Pentru a încărca Tesla Model S, se poate folosi un adaptor pentru conectorul de tipul CHAdeMO.

Sunt disponibile deocamdată 4 stații de încărcare din București, construite de MOL România în cadrul proiectului NEXT-E.

În iulie 2017, proiectul NEXT-E a fost selectat de Comisia Europeană pentru cofinanțare prin intermediul programului Connecting Europe Facility (CEF). Consorțiul NEXT-E va primi 18,84 milioane euro în vederea implementării proiectului, aceasta fiind cea mai mare finanțare CEF acordată unui proiect privind vehiculele electrice. În cadrul acestuia, vor fi instalate, până în anul 2020, un număr de 222 de stații de încărcare rapidă multi-standard (50 kW) și 30 de stații de încărcare ultra-rapidă (150-350 kW) de-a lungul principalelor coridoare europene de transport și a rețelei trans-europene de transport (TEN-T). În România vor fi construite în total 44 de stații – 19 de către E.ON, iar 21 de către MOL România – pe rutele: Suceava-Bacău-Călărași, Constanța-București-Timișoara și Iași-Târgu Mureș – Alba Iulia. Recent, Energynomics a informat că E.ON Energie România a deschis cea de-a 15-a stație a sa din cadrul proiectului NEXT-E.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *