Acasă » Electricitate » Electrica a câștigat în primă instanță procesul cu SAPE

Electrica a câștigat în primă instanță procesul cu SAPE

25 iunie 2019
Electricitate
energynomics

Societatea Energetică Electrica a câștigat în primă instanţă litigiul contra Societăţii de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) prin care aceasta din urmă a solicitat obligarea Electrica, în solidar cu alţi pârâţi, la plata unor despăgubiri de circa 800 de milioane de euro, în legătură cu pretinse încălcări ale obligaţiior de monitorizare a contractelor de privatizare ale fostelor filiale de distribuţie ale Electrica. Acest litigiu urmează unui şir de arbitraje internaţionale cu privire la respectivele contracte de privatizare.

Electrica a fost asistată în acest litigiu de o echipă de avocați din cadrul firmelor de avocatură RTPR Allen & Overy și Schoenherr & Asociații SCA. Echipa RTPR Allen & Overy a fost formată din Valentin Berea (partener), Adriana Dobre (senior associate), Vicu Buzac (managing associate), Ana Popa (Nedelcu) (associate) și Andrada Rusan (associate), în timp ce echipa Schoenherr & Asociaţii a fost formată din Adina Jivan (partener, România) și Iustin Armaşu (senior attorney at law, România).

„Litigiul a fost unul extrem de dificil din cauza faptului că adversarul a încercat să repună în discuţie, într-un alt cadru procesual, aspecte de fond care făcuseră obiectul unor arbitraje internaţionale complicate. Chiar dacă în cele din urmă instanţa a soluţionat dosarul pe baza excepţiilor ridicate de noi, apărarea noastră a presupus, în faza scrisă, şi combaterea acelor aspecte de fond ale contractelor de privatizare istorice încheiate cu cumpărători care nu au fost parte la acest dosar”, a spus Valentin Berea.

„A fost într-adevăr un dosar complex, care a implicat un volum mare de muncă și a făcut necesară alocarea de resurse specializate semnificative de către Schoenherr și Asociații și colegii noștri de la RTPR Allen & Overy. Un dosar cu implicații juridice multidisciplinare, un litigiu cu o problematică interesantă și complexă, în care s-a făcut apel la un lung și deloc simplu istoric contractual și litigios… Pe de altă parte, litigiile cu mize financiare de acest calibru, de natură a avea un impact semnificativ asupra situației economice a companiei vizate, vin întotdeauna cu o presiune suplimentară asupra companiei, presiune care li se transferă, implicit, și avocaților”, a declarat Adina Jivan.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *