Acasă » Petrol și Gaze » Alexei Miller: Gazprom îşi va majora cota de piaţă în UE, după exporturi record în 2016

Alexei Miller: Gazprom îşi va majora cota de piaţă în UE, după exporturi record în 2016

26 aprilie 2017
Consumatori
energynomics

Alexei Miller, directorul general al Gazprom, a anunțat că un nou gazoduct, care va lega depozitele de gaze din zona arctică a Rusiei de Germania, va permite grupului rus Gazprom să îşi majoreze cota de piaţă în Europa, în pofida competiţiei venite din partea Qatarului şi a SUA, potrivit unui interviu acordat Reuters.

”Livrările de gaze naturale ruseşti destinate Europei via Ucraina vor scădea după 2020, dar nu se vor opri complet, aşa cum ameninţa anterior Moscova, după inaugurarea noului gazoduct prin Marea Baltică”, a explicat reprezentantul Gazprom.

Potrivit Alexei Miller, ”în prezent, Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina iar cota de piaţă a Gazprom în Europa a crescut în ultimele două decenii și poate creşte în continuare în pofida îngrijorărilor UE că blocul comunitar depinde prea mult de livrările de energie din Rusia”.

”În următorii 15 ani, Gazprom va putea livra anual în Europa o cantitate suplimentară de 100 de miliarde de metri”, au afirmat oficialii grupului rus.

Alexei Miller afirmă despre ”scăderea producţiei de gaze în Marea Nordului precum şi în alte state UE că va deveni un factor foarte important. Având în vedere aceste evoluţii, cota de piaţă a Rusiei va creşte”.

Statele membre UE din Europa de Est susţin că un nou gazoduct care să transporte gaze naturale ruseşti via Marea Baltică va face din UE un prizonier al Moscovei. Aceasta în condiţiile în care anterior Gazprom a ameninţat că va înceta să mai livreze gaze naturale Europei via Ucraina atunci când gazoductul Nord Stream 2 va fi gata, iar actualul acord de tranzit cu Ucraina expiră în 2020, arată sursa citată.

Potrivit jurnaliștilor Reuters, Alexei Miller a apreciat că este posibil să mai fie livrate gaze naturale şi prin Ucraina. ”Suntem deschişi la negocieri însă nu putem vorbi decât despre volume mult mai mici, de ordinul a aproximativ 15 miliarde metri cubi / an pentru ţările care se învecinează cu Ucraina, a spus Miller.

Grupul rus Gazprom aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe via Belarus şi Polonia precum şi gazoductul Nord Stream 2 care face legătura între Rusia şi Germania via Marea Baltică.

Gazprom vrea să dubleze capacitatea gazoductului Nord Stream 2, iar luni a semnat un acord cu cinci companii energetice europene, Unper, Wintershall, Shell, OMV și Engie care au convenit fiecare să ofere un împrumut de câte 10% din valoarea totală, sau 950 de milioane de euro fiecare, mai arată sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *