Acasă » Interes general » Konieczny: FP a redus influența politică în companiile deținute

Konieczny: FP a redus influența politică în companiile deținute

2 septembrie 2016
Interes general
Bogdan Tudorache

În timp ce Fondul Proprietatea (FP) a reușit să reducă influența politică în companiile din portofoliu, acesta a devenit al cincilea mare fond după listarea la Londra. În același timp, România este cea mai atractivă piață de frontieră din regiune, spune Greg Konieczny, director executiv pentru România, Templeton Emerging Markets Group.

”Dintre piețele de frontieră din Europa de Est, cea mai atractivă din punctul nostru de vedere este România”, susține Konieczny.

Există tranzacții foarte reușite din punct de vedere al evaluărilor, randamente ridicate ale acțiunilor și perspective bune pentru oferte publice inițiale ale unor companii de stat, dar și private. Produsul intern brut a avut o evoluție solidă în ultimii ani, iar în primul semestru din 2016 a înregistrat o creștere de 5%, ceea ce plasează România în poziția de a deveni economia cu cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană (UE).

De asemenea, FP a devenit cel mai mare fond de investiții închis din regiune.

”După listarea sa la Londra a devenit al cincilea cel mai mare fond de pe această piață. Ceea ce face fondul unic, din moment ce România este încă o piață de frontieră, este mărimea sa în termeni de active comparativ cu piața locală de capital. Fondul deține participații minoritare în cele mai mari și mai importante companii de stat și private românești din sectoarele energie și infrastructură. Peste jumătate din portofoliu este reprezentat încă de companii nelistate, astfel că Fondul oferă o expunere interesantă pe acele companii și pe România”.

El susține totodată că FP eușit să îmbunătățească managementul companiilor din portofoliul său, reducând influența politicului.

”Noi am fost foarte activi în regiune. Am recomandat o serie de membri în consiliile de administrație și am lucrat cu ceilalți acționari și cu echipele de management pentru a îmbunătăți guvernanța corporativă și pentru a promova creșterea companiilor, spre beneficiul tuturor acționarilor. În special în cazul Fondului Proprietatea, a trebuit să fim foarte activi în transformarea companiilor de stat în adevărate întreprinderi comerciale, în același timp limitând influența politică asupra acestor companii. Am reușit să generăm schimbări pozitive, care au avut ca rezultat îmbunătățirea rezultatelor financiare ale celor mai multe companii din portofoliul nostru. În unele cazuri am asistat chiar la schimbări spectaculoase.”

Rusia și Turcia redevin interesante

Cele mai mari piețe din regiune – Rusia și Turcia – au redevenit interesante, spune Konieczny.

Rusia a avut de suferit în urma conflictului militar cu Ucraina și a sancțiunilor internaționale care au urmat, suprapuse tendinței de scădere a prețului petrolului. Totuși, actualele evaluări de piață par să reflecte deja știrile negative. Prețul petrolului și-a revenit puțin anul acesta, ceea ce ar trebui să ajute bugetul de stat și deficitul de cont curent al Rusiei.

”Totuși, observăm oportunități de investiții foarte limitate în sectorul de petrol și gaze din Rusia, din cauza implicării puternice a statului. Suntem mult mai optimiști în legătură cu perspectivele sectoarelor IT și de consum, care pot beneficia de îmbunătățirea economiei rusești.”

Piața din Turcia a fost foarte volatilă anul acesta, iar scăderile recente generate de lovitura de stat eșuată din această vară au adus piața la un nivel pe care noi în considerăm ca fiind atractiv comparativ cu alte piețe regionale. Companiile turcești listate tind să aibă în general o poziție mai bună decât competitorii lor din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa) în ceea ce privește guvernanța corporativă, structura balanței contabile, managementul executiv, credibilitatea și capacitatea de export. De asemenea, consumul a avut o creștere susținută în Turcia, în pofida scăderii activității din turism.

”Ca urmare a recentelor performanțe slabe ale pieței și monedei turcești, vedem oportunități de investiții în companiile turcești orientate spre consum și exporturi.”

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *