Acasă » Interes general » Macroeconomie » Noul Cod fiscal taxează masiv energia și în anul următor

Noul Cod fiscal taxează masiv energia și în anul următor

4 septembrie 2015
Interes general
energynomics

Noul Cod Fiscal aprobat va menține și pentru anul următor taxa pentru construcții speciale la o valoare anuală de 1% din valoarea brută a investiției, cu excepția construcțiilor din agricultură. Pentru încă un an va rămâne în vigoare și acciza suplimentară de 7 eurocenți, aplicată carburanților.

Potrivit noului cadru fiscal, TVA scade de la 1 ianuarie la 20%, impozitul pe dividende rămâne 16% și în anul următor, diminuarea cu 18%, în medie, a accizelor este amânată cu un an.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat cu privire la aprobarea noului cadru fiscal: „Am fi dorit să avem, pe lângă măsurile liberale deja adoptate, taxa pe construcții speciale eliminată, precum și reducerea TVA la 19% din 2016, care ar fi însemnat un impuls extraordinar mai ales la nivel psihologic. Demagogia unora care au modificat ceea ce au votat acum câteva săptămâni și pericolul unei instabilități fiscale în viitor ne-au determinat să acceptăm un compromis care reprezintă totuși un pas înainte. Datorită măsurilor liberale promovate de ALDE, transmitem un mesaj clar investitorilor români și străini: România este o țară stabilă și cu o legislație care sprijină mediul de afaceri”.

Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaților, a remarcat, citat de Agerpres: „Despre Codul Fiscal de astăzi, le spuneam și colegilor mei, trebuia să apară măsuri speciale pentru industria de petrol și gaze cel puțin pentru doi ani. Ar trebui mai întâi, fiind o situație de criză, să definim și să proiectăm un program de criză. Ar trebui să invităm și să stăm de vorbă cu toată orizontala acestui domeniu, toți cei implicați. Săptămâna trecută am avut o întâlnire cu reprezentanții acestei orizontale și sentimentul pentru mine a fost că începem să pierdem nu aurul românesc, ci ultima noastră experiență de calitate. Cred că ar trebui creionat acest program pentru a depăși situația de criză, iar în al doilea rând ar trebui selectate proiectele care chiar vor avea finanțare și pentru care există informarea necesară și în al treilea rând setul de măsuri de criză pe care un guvern trebuie să le aloce acelui domeniu pentru a depăși criza”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *