Acasă » Electricitate » Primăria Sectorului 2 va crea un ghișeu unic pentru soluții de eficiență energetică

Primăria Sectorului 2 va crea un ghișeu unic pentru soluții de eficiență energetică

5 martie 2023
Electricitate
energynomics

Primăria Sectorului 2 din Capitală intenționează să creeze o hartă a sărăciei energetice și un one-stop-shop destinat soluțiilor de eficiență energetică. ”Proiectul ne va ajuta la luarea deciziilor în viitor. Vrem să creăm o hartă a sărăciei energetice în sectorul 2”, a declarat Anda Badea, consilier Primăria Sectorului 2, București, la conferința “Orașe inteligente“, organizată de Energynomics.

Proiectul este finanțat de UE și urmează să fie derulat alături de un expert desemnat de la Bruxelles. Pentru reușita proiectului, primăria va avea nevoie de o serie de date din toate facturile la energie ale locuitorilor Sectorului 2, iar odată ce va avea acces la aceste informații, va putea atrage finanțare europeană ”țintită către pungile de sărăcie”.

Un alt obiectiv al Primăriei Sectorului 2 este crearea unui ghișeu unic (one-stop-shop) care să ofere cetățenilor informații și soluții privind creșterea eficienței energetice. Pentru început, primăria va deschide un ghișeu unde oamenii vor putea să prezinte problemele de eficiență energetică pe care le au, pentru ca primăria să îi ghideze spre soluțiile optime. Pe lângă acest ghișeu, va fi lansat și un website destinat aceluiași scop. ”Pentru început vom avea soluții impersonale și vom lăsa la latitudinea cetățenilor să își găsească furnizorii. Dar avem în vedere să colaborăm cu furnizori de materiale și soluții de eficiență energetică și cu bănci pentru că aceste produse ar putea fi garantate de primărie”, a adăugat Badea.

Pe 15 martie, de la ora 14:00, la sediul Primăriei Sectorului 2 (Str. Chiriștigiilor, nr. 11-13) este programată o dezbaterea publică pe marginea proiectului One-Stop-Shop. Proiectul poate fi consultat AICI.

Pentru 2023, primăria Sectorului 2 are un buget de 2,2 miliarde de lei, dintre care aproape jumătate va fi alocat pentru investiții. Astfel, 20% din aceste investiții vor viza infrastructura în educație, adică renovarea unor școli și creșterea eficienței lor energetice.

Un sfert din acești bani vor di utilizați pentru reabilitatea termică a peste 70 de blocuri, iar 11% din buget va fi destinat managementului deșeurilor.

Bucureștiul este unul dintre orașele din România incluse în inițiativa obținerii neutralității climatice pentru 2030. ”Suntem optimiști că Bucureștiul va fi unul dintre cele 100 de orașe care va deveni neutru din punct de vedere climatic până în 2030”, a mai spus Badea.

Conferința “Orașe inteligente“ a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri, între care ABB, ENGIE Romania, Finder, Flash Lighting Services, Photomate, REI Group, SIXT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *