Acasă » Interes general » Chirițoiu, despre plecarea Enel din România: Se schimbă proprietarul, nu și compania

Chirițoiu, despre plecarea Enel din România: Se schimbă proprietarul, nu și compania

22 noiembrie 2022
Interes general
energynomics

Plecarea Enel din România nu ar trebui privită ca o tragedie, iar clienții nu vor fi afectați, a afirmat, marți, Bogdan Chirițoiu, preşedintele Consiliului Concurenței.

Aceasta după ce anterior, tot marți, Enel a anunțat că şi-a planificat pentru anul viitor plecarea din România.

Chirițoiu a participat la conferința „Concurența în sectoare inovative” şi a fost întrebat de jurnalişti care vor fi efectele ieşirii Enel de pe piața din România.

„Piața de energie trece printr-o perioadă dificilă. Este o criză care afectează şi companiile şi clienții. Guvernul a luat măsuri, în decurs de un an au fost patru ordonanțe de urgență. Când e criză şi faci lucrurile în viteză, evident că nu totul iese perfect. S-au adus tot felul de corecții şi sunt convins că putem discuta alte măsuri de corecție a cadrului legal şi de a asigura cât se poate predictibilitatea operatorilor. Dar, din nou, e criză, nu ai cum să prevezi totul. Aceasta este provocarea momentului, să ajungem la o reglementare inteligentă în energie”, a spus Chirițoiu.

El a arătat că, pe partea de furnizare, concurența are o importanță redusă în această perioadă de criză.

„Enel era un operator în expansiune şi am apreciat poziția lor în piață. Se schimbă proprietarul, nu dispare compania. Vă dau exemplul CEZ, care se numeşte în continuare CEZ, deşi proprietarul nu mai este compania din Cehia, ci un fond de investiții australian localizat la Londra. Dar clienții au contract cu compania CEZ şi primesc serviciile CEZ. Nu există niciun motiv pentru care vânzarea ar afecta clienții. Ieşirea unei companii nu este o tragedie în sine, companiile vin şi ies. Repet, la CEZ, schimbarea mi s-a părut că a decurs bine, nu am văzut nicio schimbare în piață. Nu văd de ce ieşirea Enel ar trebui privită altfel decât ieşirea CEZ”, a completat Chirițoiu, potrivit Agerpres.

Grupul Enel şi-a planificat pentru anul viitor plecarea din România, potrivit unui raport prezentat presei cu ocazia conferinței Capital Markets Day.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *