Acasă » Interes general » Pași obligatorii pentru producția de echipamente solare în UE

Pași obligatorii pentru producția de echipamente solare în UE

8 aprilie 2022
Interes general
energynomics

Am observat câteva reușite majore pentru Inițiativa Solară Europeană în ultimele 12 luni, ne-a spus Naomi Chevillard, consilier principal pentru politici în cadrul SolarPower Europe. Cu toate acestea, „acum e nevoie de să facem pașii următori”, ne-a spus ea. Legat de aceasta, este în desfășurare până la 12 aprilie 2021 o consultare publică menită să colecteze opiniile tuturor părților implicate. Dezvoltarea producției industriale pentru industria solară a fotovoltaicelor în UE va impune regândirea întregului lanț valoric al siliciului, de la producția de polisiliciu până la asamblarea modulelor, a subliniat Naomi Chevillard.

Inițiativa solară europeană își propune să dezvolte 20 GW în capacități de generare din surse fotovoltaice în Europa până în 2025. Care sunt principalele evoluții din ultimele 12 luni?

Am văzut câteva reușite majore pentru Inițiativa Solară Europeană în ultimele 12 luni. În primul rând, sprijinul politic a devenit din ce în ce mai clar. Inițiativa solară europeană a fost inclusă în Strategia industrială europeană revizuită în mai 2021 și în cea de-a doua revizuire aprofundată a dependențelor strategice ale Europei în februarie 2022. Strategia industrială revizuită a recunoscut, de asemenea, importanța strategică a energiei solare PV ca unul dintre cele 14 ecosisteme industriale cheie pentru UE.

În octombrie 2021, raportul Comisiei Europene privind „Progresul în ceea ce privește competitivitatea tehnologiilor de energie curată” notează că industria „crește cu o viteză neașteptată” și recunoaște rolul de lider global al UE în diferite zone ale lanțului valoric, inclusiv în cercetare și dezvoltare, producția de polisiliciu și de echipamente pentru producția fotovoltaică. Proiectele industriale europene au continuat să se concretizeze pe teren. În mai 2021, Meyer Burger a deschis două centre de producție în estul Germaniei, cu o capacitate anuală de producție de 400 MW de celule și module. Saules Technologies din Polonia și Oxford PV din Germania și-au deschis linii pilot pentru celule solare tandem, o tehnologie fotovoltaică avansată.

Producția solară a fost, de asemenea, recunoscută în primul apel al Fondului de inovare al UE, Enel Green Power primind sprijin financiar pentru extinderea la 3 GW a fabricii sale de heterojoncțiuni bifaciale din Catania. Multe alte proiecte sunt în curs de desfășurare.

Acum trebuie să întreprindem pașii următori. Decizia de a dezvolta prima strategie solară a UE, oferind industriei șansa unică de a sublinia importanța producției industriale pentru fotovoltaice în reziliența lanțului de aprovizionare, este esențială în această privință. Până pe 12 aprilie 2022 este în desfășurare o consultare publică cu scopul de a colecta feedback.

Există vreun instrument specific pentru a sprijini ecosistemele industriale dedicate fotovoltaicelor în UE?

Producția solară fotovoltaică are nevoie de sprijin pentru investiții, în cel mai scurt timp. Există instrumente la nivelul UE care pot fi valorificate. Fondul InvestEU gestionat de BEI ar trebui să vizeze realizarea de investiții strategice în Europa. BEI și Invest EU trebuie să aibă un mandat mai clar pentru a sprijini reluarea investițiilor industriale în producția pentru sectorul solar fotovoltaic. Recent Fond Chips a utilizat finanțare din partea InvestEU, ceea ce constituie un exemplu perfect a ceea ce se poate face.

Mai sunt și alte oportunități de finanțare, cum ar fi Fondul de inovare, finanțat din veniturile în creștere obținute din piața ETS, sau Orizont Europa. În cele din urmă, Facilitatea UE pentru Recuperare și Reziliență a fost creată pentru a sprijini guvernele naționale să reinvestească în tehnologiile viitorului și ar trebui să permită guvernelor să elaboreze mecanisme de sprijin pentru producția fotovoltaică.

Cu toate acestea, criza climatică și instabilitatea geopolitică necesită un instrument de investiții specific pentru producția fotovoltaică, care să ofere un semnal politic clar și să asigure producătorilor acces rapid la capital. Producția solară va necesita un Fond pentru fotovoltaice substanțial pentru a mobiliza necesarul de 8 miliarde de euro pentru a atinge o capacitate de producție de 20 GW.

Care sunt produsele/echipamentele/materiile prime pe care Europa le importă acum?

Astăzi, Europa importă majoritatea modulelor sale fotovoltaice. Cu toate acestea, tehnologiile sunt dezvoltate în Europa, continentul nostru fiind în top 3 lideri tehnologici din lume, înaintea SUA și Chinei. În plus, Europa are, de asemenea, o industrie internă de invertoare destul de puternică, care acoperă 40% din piața internă.

Pentru o mai bună implementare a fotovoltaicelor în România și în regiune, sunt necesare site-uri industriale mai bine interconectate. Există vreun studiu care să cartografieze astfel de nevoi și să evidențieze tipul de produse/echipamente/materii prime care urmează să fie puse la dispoziție local în loc să fie importate din afara UE?

Dezvoltarea producției solare fotovoltaice în UE va necesita regândirea întregului lanț valoric al siliciului, de la producția de polisiliciu până la asamblarea de module. În plus, asigurarea accesului la echipamente, materiale și componente care nu sunt încă produse în Europa (cum ar fi siliciu metal sau sticla solară) va fi esențială.

O astfel de acțiune cuprinzătoare va impune o solidă cooperare regională, de exemplu între Germania care produce de polisiliciu, cu Norvegia care găzduiește capacități de producție de lingouri de silicon și wafer-e (plăci de siliciu dintr-un cristal) și cu zone din afara UE de unde ar putea fi obținute materiale și componente alternative.

Există limite în Strategia solară a UE în ceea ce privește integrarea țărilor din Balcanii de Vest pentru dezvoltarea industrială fotovoltaică?

Nu există nicio limitare cu privire la implicarea țărilor din Balcanii de Vest. Dezvoltarea industriei solare din Europa va însemna cooperarea cu vecinii noștri. Norvegia și Elveția sunt deja parteneri industriali puternici ai industriei solare din UE. În plus, UE are o politică puternică de cooperare de vecinătate cu instrumente de sprijin industrial care ar putea fi valorificate.

Ce fel de stimulente ar putea oferi autoritățile centrale sau locale și/sau managerii parcurilor industriale pentru a încuraja construirea de fabrici de producție în România?

Cu măsurile potrivite, producția solară fotovoltaică este industria viitorului. Piața solară a crescut exponențial în ultimul an și trebuie să continue să crească ținând cont de prețul energiei și de criza de securitate cu care ne confruntăm.

SolarPower Europe estimează că putem ajunge la 1 TW în capacități instalate până în 2030, față de 165 GW instalați astăzi. Investițiile în producția solară fotovoltaică vor poziționa continentul nostru ca lider global în tehnologia viitorului. Industria va crea locuri de muncă în toată Europa, va stimula o activitate locală de cercetare și dezvoltare și va crea valoare adăugată la nivel local.

Sunteți la curent cu vreun plan de construire a centralelor fotovoltaice în România sau în regiunea Europei Centrale și de Est?

Momentan, nu am auzit despre nicio fabrică din România, dar sunt mulți dezvoltatori de proiecte interesați de mai multe amplasamente diferite. În vecinătatea mai largă din Europa Centrală și de Est, există o serie de producători de module solare în Slovenia, Croația, Polonia, Cehia, Lituania și Polonia, iar producători de celule solare operează și în Ungaria și în Lituania.

Puteți vedea cea mai recentă hartă a producției solare PV din UE în raportul nostru European Market Outlook for Solar Power, disponibil gratuită online. Îi încurajăm pe toți producătorii români să ia legătura cu noi dacă doresc să fie incluși pe această hartă!

_____________________________________________

Interviul a apărut inițial în numărul din martie 2022 al Energynomics Magazine.

Dacă vrei să primești prin curier revista Energynomics, în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *