Acasă » Petrol și Gaze » C. Athanasovici, Kawasaki: Pe termen mediu, mixul energetic se va baza pe gaze, pe lângă regenerabile

C. Athanasovici, Kawasaki: Pe termen mediu, mixul energetic se va baza pe gaze, pe lângă regenerabile

18 octombrie 2021
Cogenerare
Bogdan Tudorache

Kawasaki, producător mondial de echipamente energetice, este prezent în Europa în special prin divizia care produce turbinele cu gaze și motoarele cu ardere internă, a spus Cristian Athanasovici, Business Development Manager, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH, în cadrul conferinței „Digitalizare și Eficiență energetică – Oradea”, organizate de Energynomics.

Noul concept al mixului energetic al viitorului prezentat de reprezentantul Kawasaki include atât gazul, cât și sursele regenerabile. ”Conform noului concept, producerea de energie electrică din surse regenerabile va coabita cu utilizarea combustibililor clasici, în speță gazul natural. Turbinele cu gaze și motoarele cu ardere internă vor coabita întotdeauna cu celelalte soluții tehnologice – cum sunt fermele eoliene sau solare. O asemenea soluție integrată poate fi utilizată atât de un producător, cât și de un consumator de energie. Din partea de combustibil clasic avem o emisie de CO2 care poate fi captată și stocată sau chiar reutilizată, în special în industrii precum cea alimentară. Hidrogenul poate fi verde, bazat pe electroliza apei în ferme eoliene sau solare, și poate fi utilizat în turbinele cu gaze. Este o întreagă discuție despre ce înseamnă randament și costuri, totul depinde de la caz la caz. În ceea ce privește hidrogenul, cred că este un subiect care în următorii 10 ani poate să apară în România sub forma câtorva proiecte-pilot, iar la scală mare, undeva din 2035”, a adăugat Athanasovici.

În cadrul diviziei energetice, Kawasaki produce două tipuri de echipamente foarte necesare pentru cogenerare – turbinele cu gaze și motoarele cu ardere internă. Echipamente utilizează gazul natural și au o putere instalată de 1,8-34 MWe, pentru turbinele cu gaze și de 5,2MWe și 7,8MWe pentru motoarele cu ardere internă. ”Ne adresăm consumatorilor care au un consum mediu de energie – acestor consumatori industriali, în mod special, care au o energie termică undeva între 5 și 30 de MWt”, a adăugat Athanasovici. ”Un produs nou apărut în gama Kawasaki este primul motor de 7,8MWe care are un randament electric foarte bun, de 51% și pe care îl recomandăm în special producătorilor de energie care se gândesc să facă servicii de sistem”.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CRISTIAN ATHANASOVICI

Segmentele de piață vizate sunt producătorii din industrie și sistemele centralizate de alimentare cu căldură. ”Suntem implicați în reducerea emisiilor poluante cât mai mult posibil, pentru o utilizare cât mai eficientă a combustibilului. Utilizăm numai gazul natural în cadrul echipamentelor noastre și, pentru a deveni cât mai eficienți și a reduce cât mai mult emisiile, venim cu soluții cât mai aproape de consumatorul de energie. Suntem implicați și în zona de hidrogen, avem deja un echipament care știe să funcționeze numai pe hidrogen – turbina cu gaze de 1,8 MWe”. Astfel, Kawasaki a dezvoltat la Kobe, în Japonia, acum doi ani, centrala care funcționează fie 100% cu hidrogen, fie, în orice amestec, cu gaz natural. Compania niponă are ținte foarte ambițioase de creștere a ponderii utilizării hidrogenului în echipamente – de la 10 la 30%, și chiar 100%.

Conferința „Digitalizare și Eficiență energetică – Oradea” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ABB România, Enel X România, Phoenix Contact, Kawasaki Gas Turbine Europe, Wiren.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *