Acasă » Petrol și Gaze » 35% din investițiile OMV Petrom vor fi destinate tranziției energetice

35% din investițiile OMV Petrom vor fi destinate tranziției energetice

energynomics

Franck Neel a vorbit despre pilonii principali ai planului de investiții de 11 miliarde de euro al OMV Petrom până în 2030, un pas foarte important pentru companie, „dar și pentru industria energetică din România”. „35% din investițiile OMV Petrom vor fi destinate tranziției energetice”, a subliniat Franck Neel, membru al boardului executiv al OMV Petrom, la conferința Regional Approach Bruxelles, organizată de Energynomics.

Primul dintre acești piloni este reprezentat de eforturile pentru îmbunătățirea activităților curente sau tradiționale ale OMV Petrom, „deoarece mai avem nevoie de petrol și gaze până în 2030 și trebuie să ne aprovizionăm clienții”, a spus Franck Neel.

În ceea ce privește tranziția energetică, sunt câteva domenii cheie în care OMV Petrom dorește să investească în România. Unul dintre acestea este reprezentat de proiectele fotovoltaice. „Vorbim despre dezvoltarea unei capacități regenerabile de cel puțin un gigawat în România. Nu este vorba doar de fotovoltaice, ci de energia regenerabilă în sine. Suntem foarte bucuroși că am fost selectați în procesul de tranziție al CE Oltenia, pentru că aceasta este o modalitate prin care ne putem accelera planul de investiții”.

Sunt mai multe idei și în domeniul carburanților, a adăugat el, dar cea mai importantă investiție este cea pentru a doua generație de biocombustibili în România. „Această platformă ne poate transforma cu adevărat într-unul dintre actorii-cheie din regiune.”

Hidrogenul este, de asemenea, un punct de interes pentru OMV Petrom, dar mai ales după 2025. Franck Neel consideră că nu culoarea hidrogenului contează, adică nu originea și tehnologia de producție, ci „conținutul de CO2 al hidrogenului” este ceea ce contează. „Credem că vor fi unele dezvoltări în România, vedem un potențial pentru hidrogenul verde spre albastru, va exista și hidrogen turcoaz, pentru a respecta criteriile taxonomiei UE”. Franck Neel s-a referit și specificul României – gazul poate fi extras în larg, poate ajunge pe coastă la distanțe nu foarte mari, în timp ce CO2 poate fi produs și stocat în Marea Neagră sau pe uscat – pentru a evidenția faptul că, împreună cu energia eoliană offshore, producția de gaze naturale are sens din punct de vedere economic și poat fi verde „în ceea ce privește consumul de energie”.

Vezi Galeria de fotografii de la Bruxelles!

OMV Petrom se uită, de asemenea, la segmentul electrolizoarelor, un proiect care ar urma să fie amplasat în apropierea rafinăriei Petrobrazi, pentru că ar trebui să începi acolo unde hidrogenul este folosit, iar OMV Petrom este deja consumator de hidrogen.

Frank Neel s-a mai referit, ca elemente din strategia companiei, la investiții pentru „servicii de stocare a carbonului”, geotermia „pentru a produce electricitate, nu doar căldură”, și, desigur, proiectul Neptune Deep la Marea Neagră. „Există o cerere uriașă de gaze naturale din țările din vecinătatea României și trebuie să ne diversificăm oferta, deoarece vom avea în continuare nevoie de gaze până în 2030-2035”, a spus el.

Conferința Abordare Regională Brussels a fost organizată de Energynomics cu susținerea partenerilor noștri: Kawasaki Gas Turbine Europe, MET România Energy, Restart Energy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *