Acasă » Regenerabile » 3 consorții în competiție pentru parcul fotovoltaic de 20 de MW din cartierul brașovean Stupini

3 consorții în competiție pentru parcul fotovoltaic de 20 de MW din cartierul brașovean Stupini

18 august 2023
Regenerabile
energynomics

Municipalitatea Brașov a anunțat că va construi un parc fotovoltaic cu o putere de 20 de MW în cartierul Stupini. Acesta va asigura 90% din energia necesară pentru școli, clădiri publice și iluminat. Proiectul de panouri fotovoltaice va fi finanțat cu fonduri nerambursabile și va fi construit pe o suprafață de 22 de hectare, scrie Transilvania Business.

La începutul lunii august a expirat termenul limită pentru depunerea ofertelor pentru elaborarea documentației și lucrările de execuție. Trei companii românești, cu parteneri din mai multe țări, au depus oferte pentru realizarea acestei investiții. Urmează evaluarea ofertelor și stabilirea companiei care va construi parcul fotovoltaic.

Cele trei companii intrate în competiție sunt:

  • Synergy Construct – în calitate de lider, Else Enerji Anonim Sirketi – terț, Graphein Topo – subcontractant; ZOORK – subcontractant; Eds Electric SRL – subcontractant;
  • Visual Fan – în calitate de lider; TQM Services – ofertant; Waldevar Energy – ofertant; Optimum Solar Zrt – ofertant;
  • Electro-Alfa International – în calitate de lider; Fondator Energy SDN. BHD – terț; General ME.EL Electrico – ofertant.

Parcul fotovoltaic de la Stupini va acoperi 89,72% din necesarul de energie electrică pentru cele 21 colegii și licee, 16 școlii gimnaziale, 29 grădinițe, 8 creșe, instituțiile de cultură, primărie și serviciile publice din subordinea Consiliului Local. De asemenea, vor beneficia de energie verde centralele și punctele termice, piețe, parcări multietajate, baze sportive, sistemul de iluminat public și sistemul de semaforizare din oraș, energia electrică necesară domeniului schiabil (sistemele de producere a zăpezii artificiale, cele de pompare etc.).

Programul municipalității de dotare a 27 de unități de învățământ cu panouri fotovoltaice, pentru care s-a solicitat finanțare completează această sursă. Cumulând cele două proiecte, la care se adaugă unitățile de învățământ dotate deja cu astfel de panouri, municipalitatea va putea asigura peste 90% din necesarul de consum din surse proprii, regenerabile.

 

Detalii tehnice

  • Durata de realizare a documentației necesare și de execuție a lucrărilor este de 4 luni, din care 30 de zile pentru realizarea serviciilor de proiectare și 90 de zile pentru execuția lucrărilor.
  • Valoarea maximă a achiziției este de 90.007.802,00 lei + TVA.
  • Criterii de atribuire vor fi: cel mai bun raport calitate – preț,
  • Propunerea financiară – Pondere în cadrul procesului de evaluare – 85%,
  • Durata suplimentară a perioadei de garanție: 15%.

 

Fondurile nerambursabile sunt asigurate prin Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM 2014-2020, Axa Prioritară 11: „Măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice și stimularea utilizării energiei regenerabile”, Obiectivul specific 11.2: „Utilizarea energiei din surse regenerabile la nivelul autorităților publice locale”.

“În perioada următoare comisia va evalua cele trei oferte și sper ca în cel mai scurt timp să putem semna și contractul”, a precizat primarul Allen Coliban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *