Acasă » Regenerabile » 2 proiecte în lucru pentru Finas Group și plan de investiții de 150 de milioane euro în regenerabile

2 proiecte în lucru pentru Finas Group și plan de investiții de 150 de milioane euro în regenerabile

8 noiembrie 2022
Regenerabile
energynomics

Finas Group, companie clujeană care operează pe piața energiei verzi, a devenit partener într-un joint venture cu DTEK Renewables International, cel mai mare investitor privat de energie din Ucraina, pentru a dezvolta mai multe proiecte de energie din surse regenerabile în valoare de 150 de milioane de euro. Potrivit Transilvania Business, colaborarea între cele două companii a început în decembrie 2021, prin dezvoltarea comună a unui parc eolian de 60 MW în localitatea Ruginoasa, județul Iași, pe o suprafață de 25 de hectare. Investiția în valoare de 90 de milioane de euro se află în acest moment în stadiul de proiectare și de licitații echipamente, urmând a fi finalizată în 2024.

În iunie 2022, Finas Group și DTEK Renewables International au demarat un nou proiect în valoare de 60 de milioane de euro. Este vorba despre un parc solar de 65 MW în localitatea Glodeni, din județul Mureș, ce se întinde pe 90 ha și care va fi finalizat anul viitor. În momentul asocierii celor două companii, atât parcul eolian, cât și cel solar aveau autorizație tehnică de racordare (ATR).

„Aceste investiții sunt parte a unei colaborări în mai multe trepte și pe mai mulți ani cu DTEK Renewables International, pentru dezvoltarea a 200 MW”, a declarat Claudiu Șugar, CEO Finas Group. Referindu-se la proiectele Ruginoasa și Glodeni, John Stuart, CEO al DTEK Renewables International, a afirmat că acestea sunt primele investiții ale DTEK Renewables International în România, ca parte a planurilor companiei “de a deveni un producător major de energie regenerabilă din țară”.

Despre Finas Group

Înființat în 2002, Finas Group activează atât pe piața de energie regenerabilă, cât și în agricultură și real estate. Compania clujeană a dezvoltat, înainte de 2013, peste 80 MW (din care 64 MW în energie eoliană, 15 MW în energie solară și 5 MW în hidrocentrale) și are în operare în prezent 15 MW în energie solară cu fonduri de investiții slovace și cehe.

Despre DTEK Renewables International

DTEK Renewables International este parte a grupului DTEK, investitor privat lider în sectorul energetic al Ucrainei. Organizat ca un holding cu șapte subsidiare deținute în totalitate și încorporate în Țările de Jos, grupul are majoritatea operațiunilor și activelor sale în Ucraina. Întreprinderile DTEK generează energie electrică prin centrale solare, eoliene și termice, sunt implicate în producția de cărbune și gaze naturale, și comercializează produse energetice pe piețele ucrainene și pe internaționale. Totodată, distribuie și furnizează energie electrică clienților, oferă produse și soluții pentru îmbunătățirea eficienței energetice și dezvoltă o rețea de stații de încărcare rapidă cu energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *