Acasă » Regenerabile » Stana (MMAP): România trebuie să gândească strategii care să utilizeze resursele regenerabile

Stana (MMAP): România trebuie să gândească strategii care să utilizeze resursele regenerabile

10 iunie 2020
Regenerabile
energynomics

România trebuie să gândească strategii care să utilizeze resursele regenerabile, dar va fi foarte greu să răspundă noilor provocări ale Uniunii Europene (UE) din punct de vedere al abordării ecologice, a declarat secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), Iulian Octavian Stana.

„Un prim element al acestui Pact Ecologic European, care este foarte important pentru noi ca ţară, este Legea climei, care deja are propus un regulament prin care se stabileşte obiectivul Uniunii Europene pentru neutralitatea climatică până în anul 2050, precum şi calea de urmat pentru a atinge acest deziderat. Trebuie să fim foarte atenţi, pentru că trebuie să punem accentul pe utilizarea durabilă a resurselor şi să nu mai punem o presiune atât de mare pe resursele neregenerabile. Va trebui să gândim strategii care să utilizeze resursele regenerabile şi va fi foarte greu pentru România să reuşească să răspundă acestor provocări ale Uniunii Europene din punctul de vedere al abordării ecologice. Cu toţii ştim că România, în momentul de faţă, încă mai utilizează şi cărbune pentru a produce energie şi observăm că avem o problemă şi cu traficul rutier, în cazul Bucureştiului, unde vedem că emisiile de gaze sunt destul de ridicate în perioadele în care traficul este foarte ridicat (…) Până în 2050 avem foarte mult de lucru şi noi suntem aici să colaborăm cu toţi partenerii care doresc să aibă o interacţiune cu ministerul”, a afirmat Stana, citat de Agerpres.

Acesta a punctat faptul că Pactul Ecologic European sau Green Deal este noua strategie de creştere economică şi stabileşte orientarea diverselor politici europene pentru următorii cinci ani.

„Când vorbim despre redresarea ecologică a Uniunii Europene, vorbim de fapt despre acest Green Deal, acest Pact Ecologic European, care este noua strategie de creştere economică şi care stabileşte orientarea diverselor politici europene pentru următorii cinci ani. Odată cu apariţia pandemiei de COVID, lucrurile s-au schimbat, iar acest Pact a devenit şi mai important din toate punctele de vedere. S-a putut observa, pe parcursul pandemiei, că natura funcţionează şi ea poate să redreseze problemele pe care le are planeta din punct de vedere al poluării. Emisiile tot mai puţine care au fost în această perioadă în mediu au făcut ca natura să revină la o stare mai bună. În momentul de faţă, acest pact european va fi regândit, pentru că se doreşte să avem o recuperare verde şi să stea la baza strategiei europene de creştere economică”, a susţinut secretarul de stat.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *