Acasă » Electricitate » Spring Cocktail 2019 – investițiile sunt esențiale; de unde apar blocajele

Spring Cocktail 2019 – investițiile sunt esențiale; de unde apar blocajele

28 martie 2019
Electricitate
energynomics

Unul dintre vorbitorii invitați la cea de-a șasea ediție a Spring Cocktail și-a început discursul referindu-se la OUG 114/2018, “pentru a depăși acest moment” și a continuat: “Cred că cei mai mulți dintre cei prezenți aici sunt într-un fel sau altul afectați de această ordonanță de urgență”. O observație care sintetizează, în mare măsură, temele abordate și perspectivele celor șapte vorbitori de top care au onorat evenimentul de lansare a celui mai recent număr al energynomics.ro Magazine. Investițiile sunt cruciale, dar instabilitatea legislativă și de reglementare amână sau blochează deciziile mediului privat, ba chiar întârzie unele dintre proiectele reglementatorilor.

În cuvântul de întâmpinare, Varinia Radu, founding partner și CEO al Wing Media Energy Consulting, publisher al energynomics.ro, s-a referit la proiectele editoriale pe care le propune în acest an cea mai complexă platformă de comunicare pentru industria energetică din România. Între acestea, campania media pentru Eficiență energetică, Energy Strategy Summit (ediția a 5-a), seria de conferințe Energy Breakfast Club și energynomics Awards.

Regenerabile pentru plusul de cerere, cărbune pentru necesarul imediat

Înaintea celor peste 100 de participanți, Elena Popescu, director general în cadrul Ministerului Energiei, a expus prioritățile executivului în acest domeniu. Un capitol distinct îl constituie Strategia Energetică națională, care va fi amendată cu observațiile privind impactul asupra mediului și apoi transferată, în punctele esențiale, în Planul Național Energie Schimbări Climatice, până la finalul acestui an. Elena Popescu a admis că țintele privind energiile regenerabile propuse de România a fost primite cu dezamăgire la Bruxelles, dar a căutat să argumenteze că, în termeni reali, ponderea de 27,9% în 2030 “nu înseamnă o reducere a producției pe bază de surse regenerabile, pentru că ne așteptăm la o creștere a cererii” de electricitate. În termeni reali, a mai spus Elena Popescu, anticipăm ca în 2030 să avem capacități suplimentare de peste 4.000 MW în eolian și cu peste 3.000 de MW în plus, în segmentul fotovoltaic.

Cărbunele este necesar pentru securitatea energetică, până în 2030 nu doar în România, a amintit Elena Popescu, ci și, de exemplu, în Germania, care a planificat să renunțe la cărbune în 2035. Ea a mai adăugat: “cărbunele trebuie să fie înțeles nu ca o chestiune energetică, ci ca o problemă socială”.

Elena Popescu s-a referit și la noile forme de încurajare a investițiilor în sectorul energetic, între care contractele pentru diferență și mecanismul de capacitate.

PPA-uri și flexibilitate în contractele bilaterale

La rândul său, vicepreședintele ANRE Zoltan Nagy-Bege a vorbit despre noile forme de finanțare pe care autoritățile publice, împreună cu reglementatorul, se străduiesc să le ofere pieței. Din păcate, toată lumea a fost extrem de ocupată, de la începutul anului, cu eforturile de a înțelege și a implementa prevederile din OUG 114/2018, care i-a afectat, în măsuri diferite, pe toți cei activi în piața de energie. “Vestea proastă este că guvernul intenționează să modifice ordonanța [114/2018] mâine [28 martie, n.r.], așa că discuțiile vor continua; va fi o plăcere să ne reîntâlnim la ANRE pentru noi discuții și dezbateri pe această temă.”

Zoltan Nagy-Bege s-a referit, totuși, la două dintre proiectele ANRE menite să sprijine investițiile în sectorul energetic. Mai întâi, Autoritatea încearcă să introducă o mai mare flexibilitate pe piața contractelor bilaterale centralizate. „În prezent, pentru că am avut alte priorități în primele trei luni din 2019, acest proiect este puțin blocat. Vom încerca să reluăm discuțiile și vă promit că în acest an vom avea modificări și reguli noi pe piața contractelor bilaterale centralizate, în special în ceea ce privește producătorii de energie regenerabilă”, a spus oficialul ANRE.

Situația este similară în ceea ce privește celălalt proiect – o nouă platformă pentru PPA-uri (Power Purchase Agreements = acorduri pe termen lung pentru achiziția de energie). Solicitate de posibili investitori de ani de zile, acestea sunt esențiale în obținerea de finanțare pentru investiții în noi capacități de producție. „Am identificat barierele și sunt convins că în mai puțin de 2 luni vom avea o platformă PPA pe OPCOM”, a mai spus vicepreședintele ANRE.

În deschiderea serii, au mai luat cuvântul Corina Popescu (Electrica), Carmen Neagu (EnergoBit), Petre Stroe (MET România Energy), Corneliu Bodea (Adrem și Centrul Român al Energiei – CRE), Victor Gânsac (Safetech Innovations).

La fel ca în anii anteriori (201420152016, 2017 și  2018), participanții la Spring Cocktail au fost în majoritate reprezentanți de top ai companiilor active în România, precum ACUE, ADREM, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, Alconex Metrology, Alpha Bank, Ambasada Norvegiei, ANRE, AON România, Automobile Bavaria, BCR, Camera de Comert și Industrie Româno-Germană, CIS-GAZ, CMS, CNR-CME, CRE, Crest Energy SRL, E-acumulatori, EDPR, EFdeN, Electrica, Ambasada Spaniei, Energie Finanzierung Kapital, EnergoBit, Eximprod, FPPG, Green Start Global, Hunt Oil, ING Bank, Jurnalul București, Leader Team, Matei Conf, MET Energy, MGM Energo, Ministerul Energiei, OMV Petrom, Photon Energy, Price.ro, RBSTA, Restart Energy, Ringhel, Rohrer Group, Romelectro, Romgaz, ROPEPCA, NIS Petrol, Safetech Innovations, SCA Tănăsescu Gavrilă & Asociații, Siemens, SOCAR, Ambasada SUA, Valmont, Vermilion Energy, Vestra, We Translate.

Toți cei prezenți s-au bucurat de atmosfera caldă și sofisticată a Palatului Cesianu-Racoviță, într-un eveniment original, conceput de energynomics.ro și susținut de partenerii noștri, între care AON România, Automobile Bavaria, Electrica, Emerson, EnergoBit, MET România Energy, OMV Petrom, Romgaz, Ridgid, Romanian Energy Center – CRE, Safetech Innovations, Stratum Enclosures, WeTranslate.

Ca și în anii trecuți, Spring Cocktail s-a bucurat de încrederea și susținerea Autorității Naționale de Reglementare în Energie – ANRE și ale Agenției Naționale pentru Resurse Minerale – ANRM.

În acest cadru a fost lansat primul număr din 2019 al revistei energynomics.ro Magazine, ajunsă la ediția a 22-a. Încă 184 de pagini, în format integral bilingv și cu design atrăgător, pentru a surprinde tendințele și temele esențiale ale industriei energetice românești: știri, analize și opinii din partea unor personalități direct implicate în decizia la nivelul reglementatorilor și al companiilor celor mai dinamice. În această ediție se regăsesc între altele articole și contribuții consistente avându-i în prim plan pe Corina Popescu (Electrica SA), Tomasz Wolanowski (ABB România), Cristian Athanasovici (Kawasaki Gas Turbines).

Primele pagini din acest număr sunt disponibile în pagina dedicată revistei energynomics.ro. Tot aici puteți citi toate numerele anterioare, în format electronic. Pentru contribuții editoriale sau propuneri de colaborare în numerele viitoare, scrie-ne la adresa office at energynomics.ro. Dacă vrei să te abonezi la numerele viitoare, în format tipărit, scrie-ne la adresa office at energynomics.ro și te vom contacta pentru a te include în lista de distribuție!

Un comentariu la „Spring Cocktail 2019 – investițiile sunt esențiale; de unde apar blocajele”

  1. Pingback: Corina Popescu: Este important ca sectorul energetic din România să fie mai proactiv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *