Producătorii de regenerabile, nemulțumiți de noua strategie energetică

1

Noua strategie energetică pune prea mult accent pe generarea clasică și poluantă, și prea puțin pe regenerabile, a declarat surse din piață pentru energynomics.ro. ”Sunt cifre care nu ne mulțumesc. Vom face simulări, dar nu credem că va fi bine. Pe partea de prosumatori, se limitează mult capacitățile, la 750 MW. Ar fi OK pentru o firmă mică, dar există și firme mari care pot deveni prosumatori. Țintele fixate sunt mici”, spune sursa citată.

Conform altei surse, în strategie sunt prevăzute două ținte, una pentru intervalul 2020-2025 și alta pentru 2025-2030. ”Pentru anul 2030, rezultatele modelării în Scenariul Optim ales arată o creștere a ponderii energiei din surse nucleare la 17,4 TWh, iar în 2035 la 23,2 TWh. O creștere la 29TWh va fi înregistrată pe total surse regenerabile, reprezentând o pondere de 37,9% din totalul surselor de energie primară ce vor alcătui mixul energetic în anul 2030. Energia produsă din cărbune va înregistra o ușoară scădere la 15,8TWh și va avea o pondere de 20,6%. O creștere de 1,9% va înregistra producția de energie electrică din hidrocarburi circa 14,5 TWh”, se arată în proiectul strategiei.

”Față de totalul capacităților instalate în anul 2018 pentru producția de energie electrică, la nivelul anului 2030 se va înregistra o creștere a capacităților eoliene până la o putere de 3.300 MW și a celor fotovoltaice de până la 2.250 MW. Corespunzător acestor capacități instalate, în anul 2030, energia medie anuală furnizată în sistemul energetic național din surse eoliene va fi de circa 8,4 TWh, iar cea din surse fotovoltaice de circa 2,1 TWh. În anul 2030, din puterea totală instalată a sistemelor fotovoltaice, 750 MW vor fi realizate sub forma unor capacități distribuite deținute de prosumator de energie”, se mai arată în document.

Ministerul Energiei a recunoscut că parte din cifrele din forma finală a strategiei energetice referitoare la diminuarea semnificativă a viitoarelor capacități de energie din surse regenerabile, comparativ cu cele din forma de proiect, sunt eronate și au apărut dintr-o greșeală, conform economica.net.

Share.

1 Comment

  1. Documentul prezentat de producatorii de regenerabile este un pdv la strategia energetica realizata de ME?daca da de ce nu incearca domniile lor sa prezinte o varianta de strategie energetica.De criticat e usor , de facut de la inceput pana la sfarsit e mai greu.Asta nu inseamna ca cea prezentata de ME nu este o poveste.

Lasă un comentariu