Neel: România are oportunitatea de a deveni principalul producător de gaze din UE

0

Bogdan Tudorache

România dispune de oportunitatea ”majoră de a deveni cel mai important producător de gaze din Europa, susține Franck Neel, președintele Federaţiei Patronale de Petrol şi Gaze (FPPG) și membru al directoratului OMV Petrom pe partea de Upstream.

”Acest lucru va genera bunăstare, creștere economică și locuri de muncă”, a spus el. ”În plus, ne va asigura securitatea aprovizionării”, susține Neel.

Investitorii au semnale pozitive din partea autorităţilor române începând cu luna septembrie, când au fost demarate discuţii pentru modificarea Legii offshore şi liberalizarea pieţei gazelor.
Deocamdată, însă, situația rămâne una dificilă pentru sector.

“În acest an, ca urmare a ordonanţelor 114 şi 19, vedem un declin al investiţiilor în upstream în producţia de gaze, am văzut o creştere a preţurilor, o creștere a inflației, iar asta a impactat negativ puterea de cumpărare a gospodăriilor”, a spus Neel.

“Începând cu luna septembrie, acum vedem semnale bune, pozitive, vedem trendul pozitiv, deşi sunt încă multe de făcut. Avem nevoie de un mediu fiscal stabil pentru a investi. Din septembrie a crescut gradul de consultare dintre autorităţi şi companii şi am văzut un nou proiect pentru legea offshore care merge în direcţia bună. Am văzut şi dezbateri pentru modificarea Legii energiei nr. 123, pentru liberalizarea pieţei. Toate acestea sunt lucruri pozitive pentru deblocarea investiţiilor din Marea Neagră. E foarte important pentru noi, ca investitori, să vedem că există o voinţă politică”, spune Neel.

”Văd această voință politică din partea tuturor partidelor de a debloca investițiile în Marea Neagră, ceea ce este important pentru noi, ca investitor. Însă și ritmul în care se deblochează este important”, a conchis oficialul FPPG.

Share.

Lasă un comentariu