Nagy-Bege: Taxa de 2% către ANRE este exagerat de mare, banii pot fi redirecționați pentru eficiență energetică

0

Contribuția de 2% din cifra de afaceri pe care trebuie să o plătească companiile energetice către Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), conform OUG 114/2018, este exagerat de mare, iar acești bani ar trebui să fie utilizați pentru a finanța proiecte de eficiență energetică, a declarat vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, în urmă cu câteva ore.

“Cu două zile înainte de aprobarea OUG 114, ANRE a aprobat contribuțiile pe care trebuie să le plătească companiile licențiate în 2019, era vorba de 0,1% din cifra de afaceri. Comparativ cu această valoare, contribuția de 2% din OUG 114 este exagerat de mare, trebuie să fim sinceri. Noi nu avem nevoie de acești bani pentru funcționarea normală a autorități. O contribuție de 0,1% din cifra de afaceri era suficientă”, a spus Bege, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, ANRE va propune în următoarea perioadă modificarea legislației, astfel încât acești bani să poată fi folosiți pentru a finanța proiecte de eficiență energetică.

“Este o oportunitate senzațională, de neratat, pot să spun. Este propunerea noastră ca acești bani să se folosească pentru proiecte de eficiență energetică. Pentru aceasta este nevoie de modificarea legislației, a atribuțiilor ANRE. Avem deja propuneri în acest sens, vom propune Parlamentului și Guvernului modificări pentru a putea finanța proiecte de eficiență energetică”, a arătat oficialul ANRE.

În prezent, conform actualei versiuni a OUG 114, contribuția trebuie să meargă în bugetul ANRE, care este autoritate autonomă, finanțată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric și funcțional.

Share.

Lasă un comentariu