Licitațiile competitive vor lansa peste 67% din noile inițiative regenerabile la scală de utilități – IEA

0

Sprijinul guvernamental pentru noile capacități la scală de utilitate este înlocuit cu licitații competitive, semnul cel mai sigur că apetitul comercial pentru regenerabile – în special fotovoltaice și eoliene onshore – este în creștere puternică.

IEA susține că, până în 2024, peste două treimi din investițiile în regenerabile la scală de utilitate vor fi competitive. Anul trecut agenția a estimat doar 50%, așa că tendința ascendentă este clară. Cea mai mare parte a acestei schimbări este determinată de progresul mai rapid decât estimările din China. Însă regenerabilele vor continua să depindă de tarifele stabilite de guvern, potrivit Euractiv.com.

Un alt semn pozitiv constă în faptul că durata contractelor fotovoltaice și solare este din ce în ce mai mică (adică protecția veniturilor oferite de contractele pe termen lung scade în importanță), pe măsură ce piețele de energie electrică sunt liberalizate parțial sau complet și există finanțări competitive, îndeosebi în America de Nord și Europa.

Contractele pe termen lung care acoperă peste 75% din durata de viață economică a proiectelor regenerabile domină deocamdată în prognoze. Cu toate acestea, politicile guvernamentale au început să expună energia eoliană și energia solară la mai multe riscuri și prețuri de piață, deoarece aceste tehnologii s-au maturizat și au devenit mai competitive, în comparație cu alternativele lor, bazate pe combustibili fosili.

Share.

Lasă un comentariu