ELCEN: PMB și Termoenergetica nu își onorează obligațiile de plată asumate

0

Primăria Municipiului București și Termoenergetica nu își onorează obligațiile de plată asumate deși există bani disponibili, arata un comunicat al ELCEN.

Potrivit comunicatului, din cauza neachitării de către PMB și Termoenergetica a plăților pentru agentul termic destinat locuitorilor Municipiului București, ELCEN se apropie periculos de situația în care nu va putea plăti materia primă, gazul natural, către furnizorul Romgaz și nu va putea efectua plata salariilor propriilor angajați. La rândul său, furnizorul de gaz ar putea sista livrarea materiei prime ca urmare a neîncasării contravalorii pentru gazele livrate, ceea ce ar putea conduce la întreruperea furnizării apei calde și a căldurii la consumatori.

”PMB nu a virat sumele pentru plata gazelor necesare pentru producerea și livrarea agentului termic către populație, aferente lunilor decembrie 2019 (104.258.746,91 lei) şi ianuarie 2020 (106.315.578,61 lei )”, susțin ofificalii ELCEN, conform financialintelligence.ro.

În același timp, RADET București a intrat în procedura de faliment, generând datorii curente de aproximativ 300 milioane lei, înregistrate de Regie față de ELCEN, iar săptămâna trecută s-a emis o nouă factură, în valoare de aproape 170 de milioane de lei.

Totodată, PMB înregistrează o subvenție restantă față de RADET în valoare de 87 milioane lei, aferentă lunii noiembrie 2019 și, deasemenea, are obligația compensării valorice a pierderilor financiare datorate aprobării cu întârziere a tarifelor, înregistrate de RADET în 2018 în cuantum de aproximativ 60 milioane lei.

”PMB înregistrează subvenție restantă față de RADET aflată în procedură de faliment în valoare de 87 milioane lei aferentă lunii noiembrie 2019 și, de asemenea, are obligația compensării valorice a pierderilor financiare datorate aprobării cu întârziere a tarifelor, înregistrate de RADET în 2018 în cuantum de aproximativ 60 milioane lei. În ipoteza contrară, sistemul de termoficare din Municipiul București ar putea fi compromis iremediabil, putând genera intrarea în incapacitate de plată a ELCEN și, totodată, pierderi majore înregistrate de furnizorul de gaze, Romgaz, prin neîncasarea creanțelor”, au mai transmis oficialii ELCEN.

Share.

Lasă un comentariu