E.ON Moldova, cel mai ieftin mix de energie vândută gospodăriilor; cea mai scumpă energie a fost vândută în București

0

Trei sferturi din energia electrică ce intră în coşul de furnizare al E.ON Moldova este energie hidro, cea mai ieftină. O structură foarte bună de cost are şi CEZ Oltenia, unde 68% este energie nucleară, a doua cea mai ieftină, iar 25% este energie hidro.

E.ON Energie Moldova are cel mai avantajos coş de energie dintre toţi  furnizorii de electricitate în regim reglementat din România, potrivit raportului ANRE de monitorizare a pieţei de electricitate, de anul trecut, recent finalizat.  Astfel, 75% din energia pe care nemţii de la E.ON o vând clienţilor lor din zona Moldovei provine din surse hidro, cea mai ieftină sursă de energie. Este de departe, cel mai favorabil coş de energie dintre toţi furnizorii de ultimă instanţă din România. E.ON mai amestecă în coş energie nucleară, 14,5%, restul  fiind energie luată de la complexurile energetice şi de pe piaţa liberă.

Potrivit preşedintelui autorității de reglementare, E.ON a primit acest coş favorabil pentru că are costurile mai mari decât toţi ceilalţi furnizori în ceea ce priveşte aprovizionarea cui energie și are cele mai mari costuri cu asigurarea funcţionării în bune condiţii a reţelei. Aceasta din cauza terenului mai dificil din Moldova şi din cauză că, în general, consumatorii sunt mai răsfiraţi şi nici mari poli de consum nu există.

Al doilea cel mai favorabil coş de energie îl are CEZ Oltenia, cu 25% energie hidro şi 68% energie nucleară. Electrica Furnizare, având drept clienţi consumatorii casnici din Transilvania şi nordul Munteniei are un coş echilibrat, energia hidro, nucleară şi termo acoperind aproximativ aceeaşi proporţie.

Enel Energie, ce alimentează Banatul şi Dobrogea, cu 26% energie hidro şi 58% energie nucleară, este pe locul trei, iar pe locul patru este Enel Energie Muntenia, ce alimentează sudul ţării, cu Bucureştiul, cu cel mai defavorabil coş de energie, peste 60% energie termo, cea mai scumpă. Grupul mamă Enel România recuperează însă din costuri mai mici cu distribuţia pentru acest furnizor şi din alimentarea cu energie a unor mari clienţi industriali.

În ciuda faptului că fiecare furnizor are coşul lui specific, totuşi toţi consumatorii casnici din ţară plătesc acelaşi preţ de coş, 396 lei/MWh. Fiecare furnizor trebuie să-şi ajusteze costurile în aşa fel încât, percepând acest tarif, să poată înregistra profit.

Electrica Furnizare acoperă 37% din consumul gospodăriilor din România. Împreună, Enel Energie şi Enel Energie Muntenia acoperă 36%, E.ON şi CEZ au câte 12,8%

Pentru acest an, ANRE a stabilit ca în coşul de energie pentru toţi furnizorii să intre energie hidro şi nucleară, în proporţie de 70%, restul fiind achiziţie de pe piaţa liberă.

Sursa

economica.net

Share.

Lasă un comentariu