Acasă » Electricitate » Distribuţie » CEZ vs. SAPE: statul primeşte sub 8% din daunele pretinse

CEZ vs. SAPE: statul primeşte sub 8% din daunele pretinse

10 aprilie 2015
Distribuţie
Bogdan Tudorache

###author###

Decizia Curţii Internaţionale de Arbitraj în procesul deschis de Electrica şi statul român împotriva grupului ceh CEZ, căruia i se cereau daune de 81 milioane de euro pentru neîndeplinirea obligaţiilor legate de privatizarea fostei companii Electrica Oltenia, este finală, au declarat surse din avocatură pentru energynomics.ro.

În urma deciziei, statul primeşte sub 8% din daunele pretinse, conform unui calcul energynomics.ro. “Cu toate acestea, ar mai putea fi deschise anumite proceduri pe plan local”, au spus sursele citate. Contactaţi de energynomics.ro, oficialii CEZ nu au dorit să facă vreun comentariu.

Ce daune primeşte statul

Tribunalul Arbitral de pe lângă Curtea Internaţională de Arbitraj de pe lângă Camera Internaţională de Comerţ din Paris a confirmat neîndeplinirea de către CEZ a două din cele mai importante obligații ale sale din Contractul de privatizare, obligații care au stat la baza încheierii contractului de privatizare a Electrica Oltenia cu CEZ, spun oficialii SAPE, compania care administrează acum participaţiile statului în fostele companii desprinse din Electrica.

Astfel, „acțiunea SAPE a fost admisă în parte, CEZ fiind obligată să plătească către SAPE aproximativ 5,7 milioane de euro cu titlu de daune, la care se adaugă o dobândă contractuală anuală de 3,116% (calculată din data de 8 octombrie 2012 până la data plății efective a daunelor), precum și la suportarea a 50% din costurile arbitrale (217.500 de dolari)”, precizează un comunicat SAPE.

Suma totală pe care statul ar trebui să o primească, dacă plata ar fi efectuată în prezent, ar fi astfel de aproximativ 7,6% din suma pretinsă iniţial, de 81 de milioane de euro, şi anume un total de circa 6,14 milioane euro, incluzând dobânda pentru 2,5 ani şi costurile arbitrale.

„Obligațiile pe care Tribunalul Arbitral le-a indicat a fi neîndeplinite de către investitorul CEZ sunt obligații esențiale pentru Contractul de privatizare. Prima dintre acestea se referă la utilizarea Prețului de Subscriere pentru finanțarea investițiilor. Astfel, Tribunalul a obligat CEZ să plătească daune pentru faptul că nu a făcut dovada utilizării sumei de 103,6 milioane de euro pentru a finanța modernizarea, retehnologizarea și dezvoltarea activității Electrica Oltenia, așa cum se angajase prin contractul de privatizare.

Cea de-a doua încălcare se referă la neîndeplinirea indicatorilor din Planul de Afaceri Inițial al Electrica Oltenia. Documentul care a stat la baza selectării CEZ ca investitor strategic al Electrica Oltenia a fost chiar Planul de Afaceri Inițial, plan pe care CEZ l-a propus pentru societatea privatizată pentru a-l aduce la îndeplinire in decurs de 5 ani de la privatizare, dar pe care însă nu l-a adus la îndeplinire, invocând faptul că respectarea acestuia nu ar fi fost obligatorie”, se arată în comunicatul SAPE.

CEZ susţine că şi-a îndeplinit majoritatea obligaţiilor

Oficialii CEZ spun că aceasta este „o a treia procedura de arbitraj câştigată de CEZ”. “În cadrul arbitrajului, Electrica şi apoi SAPE au solicitat plata a peste 81 de milioane de euro pentru presupusa neîndeplinire de către CEZ a obligaţiilor derivate din contractele de privatizare semnate în 2005 – 2009, prin care CEZ a achiziţionat filiala de distribuţie a energiei electrice Electrica Oltenia.

Pe parcursul arbitrajului, CEZ a ridicat obiecţii şi a demonstrat în conformitate cu cerinţele de fond şi procedura că şi-a îndeplinit majoritatea obligaţiilor şi angajamentelor din contractul de privatizare, fapt confirmat şi de curtea de arbitraj. Curtea a admis doar capete de cerere minore din plângerea formulată, care nu sunt de natură materială”, precizează comunicatul CEZ.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *